Vyzkoušejte luxusní cordyceps recept! Čínské nudle se zeleninou a cordycepsem – exotická pochoutka s léčivou houbou je hotová za 15 minut! Nudle jako z čínského bistra si můžete udělat i doma.
Cordyceps militaris možná znáte jako vzácnou medicinální houbu, která je ceněná pro své pozitivní účinky na zdraví. Málokdo ale ví, že se dá také skvěle využít v kuchyni! Má jemnou, lehce nasládlou chuť a příjemnou houbovou vůni, která se skvěle hodí do asijských pokrmů. V kombinaci s křupavou zeleninou a nudlemi vytvoří cordyceps neodolatelnou harmonii chutí.
Léčivá houba cordyceps a jeho účinky
Cordyceps se přirozeně vyskytuje v horských oblastech Asie, kde parazituje na larvách hmyzu. Naštěstí ji dnes můžeme pěstovat i doma, a to zcela bez hmyzího hostitele. Stačí si pořídit naočkovaný substrát a během několika týdnů můžete sklízet vlastní cordyceps v bio kvalitě. Pěstování cordycepsu není složité, ale ani snadné – houba potřebuje stabilní teplotu, dostatek vlhkosti a mírné osvětlení.

Vyzkoušejte! Léčivá a velmi chutná houbová polévka z cordycepsem
Cordyceps militaris, česky housenice červená, je známý především pro své zdravotní benefity. Podporuje imunitní systém, zlepšuje fyzickou výkonnost a pomáhá s regenerací organismu. Obsahuje cenné polysacharidy, cordycepin a další bioaktivní látky, které mají silné antioxidační účinky. Pravidelná konzumace této houby může přispět k lepší vitalitě a celkové pohodě.

Cordyceps recept – Čínské nudle za pár minut na stole!
V kuchyni je cordyceps skvělým doplňkem pro různé recepty. Můžete ho přidat do polévek, omáček, rýžových pokrmů nebo právě do asijských nudlí. Díky své jemné konzistenci a výrazné oranžové barvě nejen obohatí chuť pokrmu, ale také dodá jídlu atraktivní vzhled. Pokud hledáte nový způsob, jak zařadit léčivé houby do svého jídelníčku, čínské nudle s cordycepsem jsou skvělou volbou!

Čínské nudle se zeleninou a cordycepsem
Ingredience
- 1 hrst čerstvého cordycepsu (lze použít i sušený, který je třeba předem namočit)
- 1 porce rýžových nudlí
- 1 hrst kousků zelené papriky
- 1 hrst kousků cukety
- 1 menší cibule
- 1 velký stroužek česneku
- 1 lžička najemno nakrájeného zázvoru
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce světlé sojové omáčky
- 1 lžička tmavé sojové omáčky
- 2-3 lžíce slunečnicového oleje
- na posypání smaženou cibuli, sezam, petržel, burské oříšky
Instrukce
- Rozpalte si pánev a v ní rozehřejte olej. Přidejte cibuli nakrájenou na silné plátky, papriku, cuketu a 2 minuty vše zprudka opékejte. Stále míchejte, aby se zelenina nepřipalovala.
- Přidejte na malé kousky nakrájený cordyceps, utřený česnek, a zázvor. V případě potřeby trochu oleje. Restujte asi 5 minut.
- Mezitím si uvařte rýžové nudle a sceďte je.
- Přidejte do pánve omáčky a nudle a vše promíchejte. Po minutě opékání můžete podávat.
- Porci čínských nudlí se zeleninou a cordycepsem posypte smaženou cibulí, sezamem, sekanou petrželí nebo koriandrem a burskými oříšky.