Syté houbové jídlo? Zkuste si uvařit jednoduchou omáčku s Penízovkou sametonohou, podávanou s bramborovou kaší.
Receptů s Penízovkou sametonohou jsem už uvařila poměrně dost, ale pořád mi na seznamu chyběla nějaká dobrá omáčka. A tak jsem se rozhodla udělat houbovou variaci na všemi oblíbený recept hovězí po Burgundsku. Věřím, že i bezmasá houbová omáčka vás chuťově nadchne natolik, že si její vaření mnohokrát zopakujete.
Potřebujete jen pár surovin, kvalitní červené víno a hlavně Penízovku sametonohou. S jejím nalezením vám mohou pomoct má houbařská videa, ve kterých se dozvíte, kde Penízovka roste, jak vypadá, s čím si ji můžete splést atd.
Penízovka sametonohá po Burgundsku
Ingredience
- 3 hrsti Penízovky sametonohé
- 2 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 1 ks červené cibule
- 4 plátky slaniny
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce másla
- 1 dcl červeného vína
- 200 ml hovězího vývaru
- koření sůl, pepř
- bylinky hladkolistá petržel
Instrukce
- Nejdříve si očistěte mrkev, petržel, cibuli, česnek. Spolu se slaninou nakrájejte na malé kostičky.
- V hrnci si rozehřejte 2 lžíce másla a postupně na něm orestujte všechnu nakrájenou zeleninu a slaninu.
- Podlijte vínem, které nechte vyvařit.
- Zalijte vývarem, přihoďte celé stonky hladkolisté petržele a vařte do změknutí zeleniny.
- Uvařený základ omáčky si přendejte do hlubší mísy a rozmixujte do hladka. Dle chuti dosolte a dopepřete.
- V hrnci si rozpalte lžíci másla a na něj orestujte hlavičky Penízovky. Mladší plodnice Penízovky nepotřebují více než 5 minut.
- Poté k houbám přilijte omáčku, promíchejte a nechte 1-2 minuty spojit chutě.
- Podávejte s bramborovou kaší.