Lanýže jsou známé svých nezaměnitelným aroma i vysokou cenou. Pokud byste měli trochu toho houbařského štěstíčka, lanýže byste si i mohli najít, ale moc byste neušetřili, spíš naopak! V české republice je jejich sběr zakázán pod hrozbou vysokých pokut. Naštěstí je možné čerstvé lanýže nakoupit na internetu.
Mě se do rukou dostal Lanýž jarní, který je v mnohém podobný dražšímu a vzácnějšímu Lanýži bílému. Je světlý, chuťově výraznější než lanýž černý a má lehce ”česnekový ocásek”. Rozumí si s jemnými sýry, smetanou a bílým vínem.
Výhodou lanýžů je, že se nikdy nevaří, tudíž je vaření s nimi vlastně úplná hračka. Proto odložte obavy ze zkaženého jídla stranou a hurá pro zástěru.
Čerstvé těstoviny s Lanýžem jarním
Ingredience
- 120 g čerstvých špaget či jiných těstovin
- 1/2 ks čerstvého lanýže jarního (10g) Tartufo Bianchetto
- 1 kelímek 18% smetany
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička másla
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
- na dochucení lze použít lanýžové máslo a olivový olej s lanýži
Instrukce
- Připravte si ingredience.
- Nejdříve si nastrouhejte lanýž jarní na větší kousky a kousek si nechte ještě na jemné nastrouhání na závěr.
- Připravte si čerstvé těstoviny, které se vaří kratší dobu než klasické sušené těstoviny, zhruba čtyři až pět minut, v osolené vodě.
- Do hlubší pánve si dejte rozpustit lžičku másla a něm krátce restujte celý stroužek česneku.
- Do pánve nalijte vysokoprocentní smetanu a stroužek česneku vyndejte.
- Nechte smetanu zhoustnout a na úplný závěr přisypte lžíci strouhaného parmezánu a kousky lanýže. Již nevařte.
- Těstoviny sceďte a promíchejte s omáčkou.
- Těstoviny naservírujte, posypte sýrem a zbytek lanýže nastrouhejte na těstoviny.
- Zakápněte olejem s černými lanýži a pro ještě více lanýžovou chuť můžete přidat také máslo s bílými lanýži.
- Podávejte s bílým vínem.