nejlepší houbová kuchařka

Čerstvé těstoviny s lanýžem jarním – Jednoduše gurmánské nebe na talíři!

7.2K
SPECIALITA

Lanýž jarní je podobný bílému lanýži, vychutnejte si jej s krémovými těstovinami.

Lanýže jsou známé svých nezaměnitelným aroma i vysokou cenou. Pokud byste měli trochu toho houbařského štěstíčka, lanýže byste si i mohli najít, ale moc byste neušetřili, spíš naopak! V české republice je jejich sběr zakázán pod hrozbou vysokých pokut. Naštěstí je možné čerstvé lanýže nakoupit na internetu.

Mě se do rukou dostal Lanýž jarní, který je v mnohém podobný dražšímu a vzácnějšímu Lanýži bílému. Je světlý, chuťově výraznější než lanýž černý a má lehce ”česnekový ocásek”. Rozumí si s jemnými sýry, smetanou a bílým vínem.

Výhodou lanýžů je, že se nikdy nevaří, tudíž je vaření s nimi vlastně úplná hračka. Proto odložte obavy ze zkaženého jídla stranou a hurá pro zástěru.

Čerstvé těstoviny s Lanýžem jarním

Krémové těstoviny s čerstvým Lanýžem jarním (Tartufo Bianchetto)
Porce 1
Čas přípravy 4 minut
Čas vaření 8 minut
Celkový čas 12 minut

Ingredience

  • 120 g čerstvých špaget či jiných těstovin
  • 1/2 ks čerstvého lanýže jarního (10g) Tartufo Bianchetto
  • 1 kelímek 18% smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička másla
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • na dochucení lze použít lanýžové máslo a olivový olej s lanýži

Instrukce

  • Připravte si ingredience.
    Čerstvé těstoviny s Lanýžem jarním
  • Nejdříve si nastrouhejte lanýž jarní na větší kousky a kousek si nechte ještě na jemné nastrouhání na závěr.
  • Připravte si čerstvé těstoviny, které se vaří kratší dobu než klasické sušené těstoviny, zhruba čtyři až pět minut, v osolené vodě.
  • Do hlubší pánve si dejte rozpustit lžičku másla a něm krátce restujte celý stroužek česneku.
  • Do pánve nalijte vysokoprocentní smetanu a stroužek česneku vyndejte.
  • Nechte smetanu zhoustnout a na úplný závěr přisypte lžíci strouhaného parmezánu a kousky lanýže. Již nevařte.
  • Těstoviny sceďte a promíchejte s omáčkou.
  • Těstoviny naservírujte, posypte sýrem a zbytek lanýže nastrouhejte na těstoviny.
  • Zakápněte olejem s černými lanýži a pro ještě více lanýžovou chuť můžete přidat také máslo s bílými lanýži.
  • Podávejte s bílým vínem.

Video

Chod: hlavní chod, večeře
Kuchyně: italská
Klíčová slova: čerstvé lanýže, lanýž jarní, těstoviny s lanýžem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close