Čínské nudle s shiitake jsou ideálním pokrmem pro milovníky rychlé a chutné asijské kuchyně. Tento shiitake recept kombinuje dokonale vařené nudle, bohatou chuť hub shiitake a aromatické koření, které dodají pokrmu nezaměnitelný charakter. Je to skvělá volba, pokud hledáte jednoduché jídlo s minimem ingrediencí a maximem chuti.
Houby shiitake v tomto receptu hrají hlavní roli – jejich pikantní umami chuť se výtečně snoubí s jemnými nudlemi a zeleninou. Ať už použijete čerstvé nebo sušené houby, výsledkem bude lahodný pokrm, který zaujme i ty nejnáročnější gurmány.
Jak připravit sušené houby Shiitake?
Nemáte-li po ruce čerstvé houby shiitake, sušená varianta je skvělou alternativou. Najdete ji snadno v kvalitních obchodech s asijskými potravinami nebo online. Jejich příprava vyžaduje trochu času, ale výsledná chuť a vůně stojí za to.
Zjistěte! Jak vypěstovat houby shiitake doma
Nejprve sušené houby omyjte, abyste odstranili případné nečistoty. Následně je ponořte do hluboké nádoby se studenou vodou tak, aby byly zcela ponořené. Zakryjte je potravinářskou fólií, která přilne k hladině vody a zabrání jejich vynoření. Pro maximální zvýraznění chuti a obsahu umami doporučujeme pomalou rehydrataci v chladu (pod 10 °C) po dobu 5–24 hodin. Pokud spěcháte, můžete proces zkrátit tak, že houby zalijete horkou vodou, po cca 20-30 minutách budou připravené k dalšímu vaření, ale jejich chuť nebude tolik intenzivní.
Jak připravit čerstvé houby Shiitake?
Příprava čerstvých hub shiitake je rychlá a snadná. Očistěte je vlhkou papírovou utěrkou, abyste odstranili zbytky nečistot – nikdy je neoplachujte pod tekoucí vodou, protože by mohly nasáknout vlhkost a ztratit svou jedinečnou chuť. Odstraňte stopky, které bývají tvrdé, ale nevyhazujte je – nakrájejte je na tenké plátky a využijte je třeba do vývaru nebo k přípravě jiných jídel.
Čínské nudle s shiitake – Možnosti přípravy hub Shiitake
Houby shiitake jsou univerzální a lze je připravit mnoha způsoby. Mezi nejoblíbenější techniky patří smažení, restování, grilování, dušení nebo opékání. Jejich bohatá masitá textura a zemité aroma skvěle vyniknou také v polévkách, omáčkách, těstovinách, salátech či na pizze.
Vyzkoušejte! Shiitake slanina v polévce
Díky širokému využití a snadné přípravě jsou houby shiitake výtečnou volbou pro každodenní i slavnostní pokrmy. Nechte se inspirovat jejich chutí a zařaďte je do svých oblíbených receptů!
Čínské nudle s shiitake houbou
Ingredience
- 10 kloboučků shiitake hub (sušené shiitake je třeba namáčet minimálně půl hodiny v horké vodě)
- 1 porce pšeničných nudlí vařených
- 2 jarní cibulky
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce chilli oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- dle chuti sezam
Instrukce
- V pánvi rozehřejte máslo a olej a půlky shiitake kloboučků z obou stran opékejte do lehce zlatava.
- Přidejte nakrájenou jarní cibulku a nechte ji minutu opéct.
- Přidejte vařené nudle, chilli olej, sójovou omáčku a pečlivě promíchejte.
- Čínské nudle se shiitake houbou posypte sezamem a podávejte.