Pokud máte rádi krémová rizota, pak vás čirůvka dvoubarvá recept zaručeně potěší! Čirůvka dvoubarvá je skvělá jedlá houba, která svou výraznou aromatickou chutí skvěle doplňuje polévky, omáčky nebo směsi. V tomto krémovém houbovém rizotu její chuť vynikne naplno. Díky své pevné dužině a nasládlé vůni je čirůvka dvoubarvá ideální do pokrmů, kde potřebujete opravdu plnou houbovou chuť.
Vyzkoušejte! Gulášová polévka z čirůvek dvoubarvých vás zahřeje i zasytí
Jak poznat čirůvku dvoubarvou
Klobouk čirůvky dvoubarvé může být až 15 cm široký, zprvu polokulovitý, ale později plochý, s barvou přecházející od bělavé přes světle okrovou až po béžovou. Lupeny jsou husté a v mládí bílé, později krémové a okrové. Noha houby je silná, masitá, vláknitá a především fialové zbarvená. Dužina je pevná, se zemitou vůní a výraznou chutí.
Čirůvku dvoubarvou najdete hojně růst v trávě, na okrajích lesů, loukách, zahradách a pastvinách.
Čirůvka dvoubarvá recept – Nejlepší jídla z čirůvek
Tento čirůvka dvoubarvá recept je skvělý způsob, jak tuto výjimečnou houbu využít v kuchyni. Můžete ji použít nejen do rizota, ale i do dalších čirůvka receptů, například do polévek, omáček nebo naložit v octě. Možná záměna je s čirůvkou fialovou, která má fialový klobouk i lupeny a roste častěji v lesích.
Čirůvka dvoubarvá je houba, která v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití. Její výrazná chuť a pevná struktura ji činí ideální pro přípravu různých pokrmů. Jedním z nejoblíbenějších receptů je klasická smaženice, kde čirůvka dvoubarvá krásně vynikne vedle vajíček a cibule.
Další skvělou volbou je houbová polévka, která díky této houbě získá bohatou chuť a lahodnou konzistenci. Pokud máte rádi italskou kuchyni, určitě zkuste houbové rizoto, kde čirůvka dodá pokrmu jemnou aromatičnost.
Hodí se také do omáček, které podáváte k masu nebo těstovinám, nebo ji můžete přidat do směsí s dalšími druhy hub. Její chuť se perfektně rozvine i v jednoduché houbové polévce z čirůvek.
Čirůvka dvoubarvá v naučném videu od Šumavské houbičky
Začněte sledovat nejúspěšnější houbařských kanál o houbách a houbaření! Šumavská houbička YouTube vás naučí sbírat houby po celý rok, rozpoznávat jedlé houby od těch nejedlých a jedovatých a vařit si úžasná houbová jídla.
Koukněte se na toto video a buďte si při sběru čirůvky dvoubarvé jistí! Čirůvka dvoubarvá – kompletní návod na její sběr
Vyzkoušejte tento čirůvka dvoubarvá recept a obohaťte svůj jídelníček o nové chutě a zajímavé recepty s houbami.
Houbové rizoto s čirůvkou dvoubarvou
Ingredience
- 3 kousky čirůvky dvoubarvé
- 150 g vařené rýže (př. jasmínové)
- 2 plátky slaniny
- 1 menší bílou cibuli
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 dcl bílého vína
- koření dle chuti papř, sůl, drcený kmín
- bylinky na posypání jarní cibulky
Instrukce
- Čirůvku dvoubarvou očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Slaninu a cibuli nakrájejte nadrobno.
- V hlubší pánvi si rozehřejte plátek másla a orestujte na něm slaninu s cibulí.
- přidejte čirůvku dvoubarvou a zvolna restujte. Kousky čirůvky dvoubarvé pustí nejdříve vodu kterou nechte vyvařit. Poté přilejte víno a okořeńte dle chuti.
- Víno nechte vyvařit a do krémových hub přidejte vařenou rýži. Zasypte sýrem a pečlivě promíchejte. Na závěr přidejte ještě lžíci másla, které do rizota vmíchejte a ihned podávejte.
- Podávejte posypané parmazánem a posypte jarní cibulkou.