nejlepší houbová kuchařka

Čirůvka dvoubarvá recept – Krémové rizoto s čirůvkami

171

Pokud máte rádi krémová rizota, pak vás čirůvka dvoubarvá recept zaručeně potěší! Čirůvka dvoubarvá je skvělá jedlá houba, která svou výraznou aromatickou chutí skvěle doplňuje polévky, omáčky nebo směsi. V tomto krémovém houbovém rizotu její chuť vynikne naplno. Díky své pevné dužině a nasládlé vůni je čirůvka dvoubarvá ideální do pokrmů, kde potřebujete opravdu plnou houbovou chuť.

Vyzkoušejte! Gulášová polévka z čirůvek dvoubarvých vás zahřeje i zasytí

Jak poznat čirůvku dvoubarvou

Klobouk čirůvky dvoubarvé může být až 15 cm široký, zprvu polokulovitý, ale později plochý, s barvou přecházející od bělavé přes světle okrovou až po béžovou. Lupeny jsou husté a v mládí bílé, později krémové a okrové. Noha houby je silná, masitá, vláknitá a především fialové zbarvená. Dužina je pevná, se zemitou vůní a výraznou chutí.

Čirůvku dvoubarvou najdete hojně růst v trávě, na okrajích lesů, loukách, zahradách a pastvinách.

Čirůvka dvoubarvá recept – Nejlepší jídla z čirůvek

Tento čirůvka dvoubarvá recept je skvělý způsob, jak tuto výjimečnou houbu využít v kuchyni. Můžete ji použít nejen do rizota, ale i do dalších čirůvka receptů, například do polévek, omáček nebo naložit v octě. Možná záměna je s čirůvkou fialovou, která má fialový klobouk i lupeny a roste častěji v lesích.

Čirůvka dvoubarvá je houba, která v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití. Její výrazná chuť a pevná struktura ji činí ideální pro přípravu různých pokrmů. Jedním z nejoblíbenějších receptů je klasická smaženice, kde čirůvka dvoubarvá krásně vynikne vedle vajíček a cibule.

Další skvělou volbou je houbová polévka, která díky této houbě získá bohatou chuť a lahodnou konzistenci. Pokud máte rádi italskou kuchyni, určitě zkuste houbové rizoto, kde čirůvka dodá pokrmu jemnou aromatičnost.

Hodí se také do omáček, které podáváte k masu nebo těstovinám, nebo ji můžete přidat do směsí s dalšími druhy hub. Její chuť se perfektně rozvine i v jednoduché houbové polévce z čirůvek.

Čirůvka dvoubarvá v naučném videu od Šumavské houbičky

Začněte sledovat nejúspěšnější houbařských kanál o houbách a houbaření! Šumavská houbička YouTube vás naučí sbírat houby po celý rok, rozpoznávat jedlé houby od těch nejedlých a jedovatých a vařit si úžasná houbová jídla.

Koukněte se na toto video a buďte si při sběru čirůvky dvoubarvé jistí! Čirůvka dvoubarvá – kompletní návod na její sběr

Vyzkoušejte tento čirůvka dvoubarvá recept a obohaťte svůj jídelníček o nové chutě a zajímavé recepty s houbami.

Houbové rizoto s čirůvkou dvoubarvou

Vynikající houbové rizoto hotové za chvilku! Čirůvka dvoubarvá recept vás ohromí!
Porce 1
Celkový čas 25 minut

Ingredience

  • 3 kousky čirůvky dvoubarvé
  • 150 g vařené rýže (př. jasmínové)
  • 2 plátky slaniny
  • 1 menší bílou cibuli
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 dcl bílého vína
  • koření dle chuti papř, sůl, drcený kmín
  • bylinky na posypání jarní cibulky

Instrukce

  • Čirůvku dvoubarvou očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Slaninu a cibuli nakrájejte nadrobno.
  • V hlubší pánvi si rozehřejte plátek másla a orestujte na něm slaninu s cibulí.
  • přidejte čirůvku dvoubarvou a zvolna restujte. Kousky čirůvky dvoubarvé pustí nejdříve vodu kterou nechte vyvařit. Poté přilejte víno a okořeńte dle chuti.
  • Víno nechte vyvařit a do krémových hub přidejte vařenou rýži. Zasypte sýrem a pečlivě promíchejte. Na závěr přidejte ještě lžíci másla, které do rizota vmíchejte a ihned podávejte.
  • Podávejte posypané parmazánem a posypte jarní cibulkou.

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: čirůvka dvoubarvá, čirůvka dvoubarvá recepty, čirůvka recept, čirůvky recepty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close