Máte rádi houby? Máte rádi zabijačkové pochoutky jako jsou jelita jitrnice? Pak si udělejte tuto jednoduchou dobrotu z jelita a čirůvky dvoubarvé! Olizovat se budete ještě dlouho! Vyzkoušejte čirůvka dvoubarvá recept!
Jak poznat čirůvku dvoubarvou
Čirůvka dvoubarvá je houba, která nejen zaujme svým vzhledem, ale i svými skvělými kulinářskými vlastnostmi. Spojení čirůvky a jelita je opravdovou lahůdkou, kterou ocení každý milovník originálních receptů.
Čirůvka má klobouček o velikosti 5 až 15 cm, zbarvený do šeda, přičemž okraje jsou typicky bělavé.
Její třeň (noha) je válcovitý, krátký, tlustý asi 3 cm a v mládí sytě oranžový, stářím tato barva vybledává.
Čirůvku dvoubarvou můžete sbírat od září do prosince v hájích, sadech, na loukách i zahradách. Občas se dokonce objeví i na jaře, což z ní dělá houbařsky atraktivní úlovek.
TIP! Čirůvka dvoubarvá ve smaženici
Jak zpracovat čirůvky
Tato houba se skvěle hodí na přípravu různých pokrmů. Čirůvky dvoubarvé jsou výtečné v bílé omáčce, při přípravě masa, nebo dokonce ke snídani – třeba v kombinaci s míchanými vajíčky. Její jemná chuť vyniká především ve spojení s masem, což je důvod, proč je čirůvka a jelito tak skvělým a chutným spojením. Pokud si chcete užít čirůvky naplno, přinášíme vám několik inspirativních receptů, se kterými si zaručeně získáte přízeň i těch nejnáročnějších strávníků.
Vyzkoušejte také! Čirůvka dvoubarvá recept na polévku
Houbové recepty od Šumavské houbičky
Pokud vás houby fascinují stejně jako mě, pak byste určitě neměli přehlédnout mou houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni. Tato kuchařka je unikátem na českém trhu, protože vás provede světem čerstvých hub po celý rok. Kniha je rozdělena podle ročních období a obsahuje 107 receptů z 36 druhů hub. Díky ní se naučíte nejen sbírat, ale také správně zpracovávat a vařit z hub, a to i z těch méně známých. Součástí jsou i QR kódy, které vás navedou na videa na YouTube kanále Šumavská houbička, kde si houby můžete prohlédnout zblízka.
Staňte se zkušeným houbařem
A pokud chcete proniknout ještě hlouběji do světa houbaření, pak doporučuji i mou novinku – houbařský průvodce Šumavská houbička v lese. Tento praktický průvodce vás provede celoročním houbařením a seznámí vás s 127 druhy hub rostoucích nejen na Šumavě. Dozvíte se, jak správně rozpoznat jedlé, nejedlé i jedovaté houby, a to díky detailním fotografiím a praktickým srovnávacím snímkům.
Čirůvka dvoubarvá na topince
Ingredience
- 3-4 čerstvé čirůvky dvoubarvé
- 1,5 lžíce másla nebo sádla
- dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín
- na ozdobení bylinky pažitka nebo hladkolistá petržel
- 1-2 krajíce chleba
Instrukce
- Čirůvky dvoubarvé očistěte a nakrájejte na tenké plátky.
- Plátky čirůvky orestujte do zlatova na másle nebo na sádle. Nezapomeňte je také okořenit solí, pepřem a kmínem.
- Na stejné pánvi opečte jelito, aby byl vnitřek jelita teplý.
- Mezitím si udělejte křupavé topinky, které můžete potřít česnekem.
- Na topinku navrstvěte obsah jelita a opečené čirůvky dvoubarvé.
- Houbovou topinku s čirůvkou dvoubarvou posypte petrželkou nebo pažitkou.