Nejlepší čirůvka fialová recept! Ochutnejte lahodnou omáčku z čirůvek, pečeného česneku se šťavnatou vepřovou panenkou a pečeným bramborem. Luxusní recept z čirůvky fialové je hotové hned a zvládne jej skutečně každý!
Čirůvka fialová je v houbovém světě skutečnou specialitou, která vás zaujme nejen svým vzhledem, ale i výraznou chutí a vůní. Pro svou silnou aromatičnost se často doporučuje používat ji ve směsích, ale i samostatně má co nabídnout. Její bohatá houbová chuť je ideální pro přípravu omáček a polévek, a výborně se hodí také do octového nálevu. Velkou výhodou této houby je, že její plodnice nepodléhají rychlému hnití, takže si udrží svou čerstvost i při delším skladování v chladném prostředí.
To musíte ochutnat! Polévka z čirůvky fialové vás posadí na zadek!
Vyzkoušejte čirůvka fialová recept a zjistěte, jak je tato podzimní houba dobrá!
Čirůvka fialová je výbornou volbou pro přípravu omáček, polévek nebo na topinku, ale je důležité ji podrobit dostatečné tepelné úpravě. Aby byla bezpečná ke konzumaci, je nutné ji vařit minimálně 15–20 minut. Při nedostatečné tepelné úpravě může totiž způsobovat rozpad červených krvinek. Po správném uvaření se však odmění svou jemně nasládlou chutí a výrazným aromatem, které z ní dělají oblíbenou houbařskou lahůdku.
Jak poznat čirůvku fialovou? Poradí zkušená houbařka
Jak poznat čirůvku fialovou? Tuto houbu najdete hojně v jehličnatých i listnatých lesích, parcích a sadech. Roste buď jednotlivě, nebo ve skupinách, často v tzv. čarodějných kruzích. Klobouk čirůvky fialové má typické zbarvení, které se pohybuje od sytě fialové přes modrofialovou až po fialově hnědou, přičemž směrem ke středu může barva postupně blednout.
TIP! Vyzkoušejte voňavou čirůvku fialovou na toustu!
Čirůvka fialová reepty – Nejlepší recepty nejen z čirůvek najdete v mé houbové kuchařce
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni je jedinečným průvodcem světem hub a vaření. Kniha vás provede známými i méně obvyklými druhy hub a ukáže, že houbařit a vařit z čerstvých hub můžete po celý rok. Je uspořádána podle čtyř ročních období a obsahuje 107 receptů, které využívají 36 různých druhů hub.
Díky této kuchařce se nejen naučíte houby sbírat a rozpoznávat, ale pomocí QR kódů se také dostanete k houbařským videím na YouTube kanálu Šumavská houbička. Každá houba je podrobně vyfocena a doprovázena jednoduchými a chutnými recepty, které zvládne každý.
Lahodná omáčky z čirůvky fialové
Ingredience
- 5 kloboučků čirůvky fialové
- 0,5 vepřové panenky
- 130 ml 33% smetany
- 2 lžíce másla
- 3 stroužky česneku
- 1 menší cibuli
- 2 lžíce olivového oleje
- 3-4 středně velké brambory
- koření dle chuti sůl, pepř, grilovací koření
- bylinky snítky tymiánu, rozmarýn, lístek šalvěje
Instrukce
- Brabory ve slupce omyjte, podélně překrojte, česnek nechte ve slupce, cibuli oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka. Dejte na plech, zalijte lžící olivového oleje, zasypte grilovacím kořením, solí, pepřem a promíchejte. Dejte péct do předehřáté trouby na 190 stupňů Celsia a pečte do měkka.
- Panenku očistěte od blan, pomazlete ve lžíci oleje a dejte zprudka opékat na velmi rozpálenou pánev. Z každé stran ji opékejte do zlatova (cca 2 minuty na každé straně).
- Opečenou panenku zabalte se silným plátkem másla do alobalu a dejte ji stranou odpočívat. Takto opečená panenka je uvnitř ještě růžová, pokud chcete více propečenou, pak ji dejte ještě na 5-7 minut k bramborám do trouby.
- Do pánve po masu dejte lžíci másla a překrájené kloboučky čirůvky fialové a nechte je opékat asi 5-7 minut.
- Poté přihoďte bylinky, sůl a zalijte smetanou. Nechte pod pokličkou zredukovat, trvá to asi 10 minut.
- V tuto dobu vyndejte plech z trouby a upečený česnek vymáčkněte ze slupky do omáčky, promíchejte. maso vyndejte a alobalu, máslo rovněž vylijte do omáčky. Panenku nakrájejte na silné plátky.
- Omáčku z čirůvky fialové servírujte s opečenými brambory, cibulkou a vepřovou panenkou. Maso nezapomeňte na talíři důkladně posolit a opepřit.