Čirůvka fialová (Lepista nuda) je královnou mezi podzimními houbami a zaslouží si zvláštní místo v každé kuchyni. S jejími jemnými fialovými tóny a nezaměnitelnou nasládlou vůní přináší do polévek i jiných pokrmů unikátní chuťový zážitek. Tento čirůvka fialová recept na polévku z čirůvek fialových vyzdvihne všechny přednosti této houby a ukážu vám, jak ji správně připravit, abyste si mohli vychutnat její lahodnou a zdravou chuť.
Kromě toho, že čirůvka fialová obohacuje vaše jídlo svou vůní, obsahuje také látky s pozitivními zdravotními účinky – například hypoglykemickou složku, která je vhodná pro diabetiky. Umí také efektivně snižovat vysoký krevní tlak. Čirůvka fialová je oblíbená pro své antibakteriální léčivé účinky.
Knížky od Šumavské houbičky vás naučí houby poznat i uvařit!
Ve své kuchařce Šumavská hubička v kuchyni se zaměřuji právě na to, jak nejlépe využít nejběžnější houby našich lesů, mezi nimiž je čirůvka fialová opravdovým skvostem. Knížka vás naučí 107 receptů z 36 druhů hub, mezi kterými je i čirůvka. Kromě polévek a omáček můžete čirůvku použít také do gulášů nebo sladkokyselých nálevů.
Věděli jste, že čirůvka fialová má nasládlou vůni i chuť. Díky tomu s ní můžete experimentovat ve sladkoslaných receptech. Vyzkušejte sladkoslanou kombinaci čirůvku fialovou na toustu.
Kromě kuchařky jsem také autorkou houbařského průvodce Šumavská houbička v lese, kde se dočtete vše o čirůvce fialové, včetně jejího rozpoznávání a možných záměn.
Čirůvka fialová je za syrova mírně jedovatá, je třeba ji dostatečně tepelně upravit!
Je důležité vědět, že tato houba je za syrova jedovatá, protože obsahuje hemolizin, který rozkládá červené krvinky. Proto je nezbytné ji důkladně tepelně zpracovat – minimálně 15 až 20 minut. Průvodce vám pomůže bezpečně odlišit čirůvku fialovou od jiných hub, které mohou pro houbaře začátečníka vypadat podobně.
Při vaření s čirůvkou fialovou je klíčové znát nejen správné techniky, ale i způsoby, jak maximalizovat její chuť a zdravotní přínosy. Tento recept na polévku z čirůvek fialových vám poskytne základy pro další kulinářské experimenty a inspiraci pro využití této houby v mnoha dalších houbových receptech.
Čirůvka fialová recept na polévku
Ingredience
- 7 ks čirůvky fialové
- 650 ml hovězího vývaru
- 1 menší cibule
- 2 větší brambory
- 2 lžíce sádla
- 2 stroužky česneku
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce mleté papriky
- koření dle chuti sůl, pepř, nové koření, kmín
- bylinky dle chuti majoránka, pažitka
Instrukce
- Čirůvky fialové očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli nakrájejte na jemno. Párky na kolečky. Česnek utřete na jemno. Brambory nakrájejte na středně velké kousky.
- Do hrnce dejte lžíci sádla, orestujte na něm krátce cibuli a poté přidejte kousky čirůvky fialové. Opékejte asi 5 minut.
- Do hrnce přidejte další lžíci sádla a přisypte mletou papriku. krátce pékejte a pak přisypte hladkou mouku a promíchejte. Jíšku opékejte minutu a pak postupně a za stálého míchání přilévejte vývar.
- Přidejte sůl, pepř, majoránku, česnek, kmín, nové koření, bobkový list, brambory a kolečka párků.
- Vařte do změknutí brambor.
- Vyndejte nové koření, snítky majoránky a bobkový list.
- Podávejte posypané čerstvou pažitkou a s čerstvým chlebem.