nejlepší houbová kuchařka

Čirůvka fialová recept – Zapečený hermelín plněný čirůvkami

245

Hledáte čirůvka fialová recept? Pokud máte rádi kombinaci lahodných sýrů a aromatických hub, pak je recept na zapečený hermelín plněný čirůvkami přesně to pravé pro vás! Čirůvka fialová je jednou z těch nejvoňavějších hub, jejíž výrazná chuť dokonale doplní jemnost hermelínu. Tato kombinace nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale také skvěle vypadá na talíři.

Tento čirůvka fialová recept je jednoduchý na přípravu a skvělý jako předkrm na každou příležitost. Uvařte si s námi tento chutný pokrm, který je ideální pro podzimní večery, a objevte kouzlo čirůvky fialové v gastronomii!

Vyzkoušejte čirůvky recepty! Lahodné omáčky, syté polévky, křupavé topinky, výtečné smaženice.

Předtím než uvaříte čirůvky recepty si zjistěte, jak poznat čirůvku fialovou

Čirůvka fialová roste hojně nejen v jehličnatých a listnatých lesích, ale také v parcích a sadech. Najdete ji na místech bohatých na humus, často i mimo les. Objevuje se jednotlivě, ve skupinách, a také v tzv. čarodějných kruzích – kdy se podhoubí rozrůstá paprskovitě do všech stran. Tyto kruhy mohou být opravdu velké a působí tajemně.

Ochutnejte lahodnou frankfurtskou polévku s čirůvkou fialovou!

Klobouk čirůvky je fialový, modrofialový až fialově hnědý, přičemž jeho barva může od středu blednout. Je masitý, vyklenutý, někdy i plochý s podvinutým okrajem, a starší houby mají často zvlněný klobouk. Klobouk může být až 15 cm široký, s hladkým povrchem, který je za vlhka mastně lesklý a lepkavý.

Pod kloboukem najdete husté fialové lupeny, které s věkem houby blednou. Noha je válcovitá, někdy směrem dolů rozšířená, zbarvená do fialova až fialověhněda a pokrytá bělavým povlakem. Při nakrojení čirůvka krásně sladce a výrazně voní, a její řez se zbarvuje do fialova.

šumavská houbička v lese kniha
Šumavská houbička v lese je praktický houbařský průvodce pro houbaře začátečníky.

Čirůvku fialovou najdete v mém houbařském průvodci Šumavská houbička v lese.

Léčivé účinky za syrova jedovaté čirůvky fialové

Čirůvka fialová je vynikající houby s výrazným aroma a nasládlou chutí. Věděli jste, že za syrova je lehce jedovatá! Syrová houba obsahuje látky, které rozkládají červené krvinky, proto je třeba čirůvku fialovou tepelně upravit. Osobně čirůvku vařím 15-20 minut.

Čirůvka je houba, která má pozitivní vliv na zdraví. Cukrovkáři potěší fakt, že čirůvka fialová snižuje cukr v krvi. Mezi další léčivé účinky patří snižování vysokého krevního tlaku.

Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí vařit nejen z čirůvek

Zapečený plněný hermelín s čirůvkami

Vynikající čirůvka fialová recept. Jednoduchý, chutný a rychlý!
Porce 1
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 3-4 klobouky čirůvky fialové
  • 1 menší cibule
  • 6 plátků slaniny
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • koření dle chuti sůl, pepř
  • bylinky dle chuti rozmarýn, tymián
  • k podávání brusinky, chléb

Instrukce

  • Čirůvky fialové a na proužky nakrájenou cibuli dejte na máslo opékat. Houby okořeňte solí a pepřem, přihoďte bylinky a opékejte za občasného promíchání asi 5 minut.
  • Hermelín rozkrojte na horní a spodní polovinu. Spodek položte na alobal.
  • Z plátků slaniny vytvořte mřížku.
  • Opečené houby s cibulí vyskládejte na spodní díl hermelínu. Přiklopte horním dílem. Na vrch položte mřížku z plátků slaniny a zakápněte olejem.
  • Plněný hermelín zabalte do alobalu a dejte péct do trouby na 180 stupňů Celsia na asi 25 minut.
  • Hermelín plněný houbami podávejte ihned nebo lehce schladlý s brusinkami a opečeným chlebem.

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: čirůvka fialová, čirůvka fialová recept, čirůvka recept, čirůvka recepty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close