nejlepší houbová kuchařka

Čirůvka havelka recept – Krémové těstoviny s havelkami

1.1K

Od záři do prosince rostou v lesích vynikající čirůvky havelky. Tyto houby jsou výborné nejen na kyselo, ale také v krémových těstovinách. Pojďte si se mnou uvařit jednoduchý čirůvka havelka recept, který chutná opravdu každému!

Čirůvky patří mezi nejchutnější čirůvky a vlastně houby vůbec. Oceníte je v klasickému sladkokyselém nálevu, ale dají se z nich uvařit i další houbové pochoutky. Pokud chcete rozvinout její vynikající chuť, pak zvolte úpravu na pánvi a másle. Hodí se k masu i do houbových receptů bez masa. Já jsem je tentokrát spojila s krémovými těstovinami a slaninou. Výsledek byl prostě boží!

Jak poznat čirůvku havelku?

Čirůvka havelka pojmenovaná podle období růstu, nejvíce ji najdete na svátek Havla (16.10. – Sv. Havel byl irský mnich a misionář, zemřel r. 640) pod jehličnatými stromy. Je to čirůvka, která se dá dobře nakoukat. Klobouk je šedý s lehce fialovým odstínem a paprskovitě žíhaným vzhledem. Noha je bílá a má žlutý nádech. Lupeny jsou bílé občas mají také žlutý nádech, stářím pak šednou. Havelky mají příjemnou moučnou chuť. Zaměnit se dají za čirůvku mýdlovou, zemní nebo čirůvku bukovou.

Havelky jsou nejen chutné čirůvky, ale nabízí zdravotní benefity pro naše tělo!

Havelky jsou nejen výborné, ale také zdraví prospěšné. Havelky se vyznačují svými antibakteriálními, antioxidačními účinky.

Čirůvky havelky s krémovými těstovinami

Rychlý a velmi chutný houbový pokrm s čirůvkou havelkou!
Porce 1
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 13 minut
Celkový čas 18 minut

Ingredience

  • 5 ks čerstvé čirůvky havelky
  • 100 g těstovin (já použila placaté špagety Linguine)
  • 5 plátků slaniny
  • 100 ml 33% smetany
  • 1 lžíce másla
  • dle chuti sůl, pepř, tymián
  • na posypání hoblinky parmazánu

Instrukce

  • Čirůvky si očistěte a nakrájejte klobouky a nožičky na středně velké kousky.
  • Slaninu nakrájejte na kostičky.
  • Těstoviny dejte vařit dle návodu do solené vody. Poté sceďte.
  • V pánvi si rozehřejte lžíci másla a přidejte slaninu, kterou nechte 1 minutu restovat.
  • Přidejte nakrájené havelky a restujte na středním plameni alespoň 10 minut. Nezapomeňte přidat sůl, pepř a čerstvý či sušený tymián.
  • Na závěr přilijte smetanu a nechte zredukovat do požadované hustoty.
  • Přidejte vařené těstoviny a pečlivě promíchejte ve smetanové omáčce.
  • Servírujte posypané parmazánem a ozdobené tymiánem.

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: čirůvka havelka recept, čirůvka recept, čirůvky recept, havelky recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close