Polévka z májovek vás rozhodně nadchne. Jedná se o jednoduchý a rychlý čirůvka májovka recept, který se snadno připravuje a jehož výsledek je vždy skvělý. Stačí čirůvku májovku osmažit na sádle, přidat pár dalších ingrediencí a během chvíle máte na stole lahodnou polévku, která zahřeje a zasytí. Už jste ochutnali polévku z májovek?
Čirůvka májovka (Calocybe gambosa), známá také jako St. George mushroom, je vyhlášenou jarní houbou, kterou můžete buď sami najít na procházce po loukách, parcích nebo podél cest lužních lesů, anebo si ji pořídit u specializovaných prodejců. Její výrazná houbová chuť a vůně skvěle vyniknou v polévkách, a proto je tato májová houba skutečnou delikatesou pro každého houbaře. Nejlepší polévka z májovek je falešná dršťková.
Ochutnejte také! Omáčka z čirůvky májovky vás dostane do gurmánského nebe!
Polévka z májovek a co dál? Čirůvka májovka recepty a zpracování
Sezóna čirůvky májovky trvá od března do začátku června. Při sběru vybírejte světlé, pevné a nepoškozené plodnice, protože starší čirůvky bývají svraštělé a měkké. Typickým znakem čirůvky je její moučná vůně, která vám pomůže při jejím správném rozpoznání.
Čirůvku zpracujte v kuchyni co nejdříve, protože její jedinečná chuť a vůně vyniknou především čerstvé. V lednici ji uchovávejte pouze krátce, nejlépe v pootevřené nádobě, kde vydrží jen několik dní. Mladé májovky jsou dokonalé ve spojení s masem. Doporučuji pečené májovky s kotletou. Lahodné jsou rovněž májovky na smetaně. Svědčí jim také společnost čerstvých jarních bylinek.
Vyzkoušejte! Snadná houbová topinka s čirůvkou májovkou
Jak poznat čirůvku májovku
Klobouk májovky je zbarvený bíle až nažloutle, polokulovitý, s průměrem 5–10 cm. Na spodní straně má hustě uspořádané bílé lupeny, které připomínají listy zavřené knihy. Noha čirůvky májovky je dlouhá 5–10 cm a silná 2–3 cm. Typickým znakem je její lehce moučná vůně. Čirůvka májovka je široce využívána v houbových receptech.
TIP! Začněte sledovat Šumavskou houbičku na YouTube a získejte potřebné informace nejen o sběru čirůvek májovek. Certifikovaná houbařka Šumavská houbička vás naučí poznat i méně známé druhy jedlých hub.
Čirůvka májovka záměna
Pokud si nejste jisti správným určením houby, může dojít k nebezpečné záměně s jedovatými druhy. Sbírejte houby pouze tehdy, pokud je bezpečně poznáte. Informace o správné identifikaci a možných záměnách najdete v v mém houbařském průvodci Šumavská houbička v lese.
Čirůvka májovka polévka recept – Polévka z Májovek
Ingredience
- 4-5 ks Čirůvky májovky
- 1 litr hovězího vývaru
- 1/2 ks červené cibule
- 2-3 plátky slaniny
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- dle chuti sůl, pepř, kmín, majoránka
- další koření Bobkový list, Nové koření
- 2 lžíce hladká mouka
Instrukce
- Nejdříve si očistíte Májovky od nečistot z lesa a pod tekoucí vodou omyjete. Poté nakrájíte na slabé plátky.
- Cibuli a slaninu rovněž nakrájíte nadrobno.
- V hrnci si rozpálíte sádlo a na něm asi dvě minutky osmahnete cibuli a slaninu.
- Přidáte houby a necháte chvilku osmahnout a lehce vypařit tekutinu z hub.
- Pak přidáte červenou papriku a kmín. Půl minutky necháte osmažit a přisypete hladkou mouku. V případě potřeby přidáte další kousek sádla.
- Vytvořenou jíšku necháte lehce osmahnout a po částech zalijete vývarem. Jíšku je třeba dobře rozmíchat, aby nebyly v polévce hrudky.
- Přidáte všechno koření a vaříte asi 20 minut.
- Podávejte s oblíbeným pečivem, posypané petrželí nebo natí jarní cibulky.