Čirůvka májovka je jedna z nejvoňavějších hub, co můžete v jarní přírodě najít. Uvařte si z ní vynikající omáčku s opečenými brambory. Jednoduchá a tak dobrá!
Čirůvka májovku (Calocybe gambosa) si zamilujete po prvním ochutnání. Už její moučná vůně osloví vaše smysly, po ochutnání této houbě propadnete a budete se vydávat pro stále další a další košíky Májovek. U mě tomu nebylo jinak. Vaření s Májovkou je snadné, je velmi dobře použitelná v klasických receptech na houbové omáčky, houbové topinky a nejrůznější směsi z hub.
Čirůvku májovku hledejte v trávě od dubna do června. Zbarvení může být od krémově bílé, do hořčičně žluté barvy. Má husté lupeny připomínající zavřenou knihu. Čirůvka májovka může být často červivá.
Lahodná omáčka z Májovek a pečený brambor
Ingredience
- 5 hrstí čerstvé Čirůvky májovky
- 5 ks větších brambor
- 2 dcl zeleninového vývaru
- 1 kelímek smetany 18%
- 2 lžíce másla
- 1 ks jarní cibulka s natí
- 1 lžíce olivového oleje
- dle chuti kmín, sůl
Instrukce
- Nejdříve si omyjte brambory a nakrájejte na půl měsíčky.
- Vyskládejte je do pekáčku, pokapejte olivovým olejem, osolte a posypte celým kmínem. Dejte péct na cca 30 minut na 170 stupňů Celsia.
- Čirůvky májovky omyjte, očistěte. Nakrájejte na tenké plátky.
- Jarní cibulku nakrájejte na drobno.
- Rozpalte si hlubší pánev a rozehřejte máslo. Na něm krátce orestujte jarní cibulku.
- Přidejte nakrájenou Májovku. Restujte asi pět minut dokud se nevyvaří voda, kterou houby pustí.
- Poté přilijte vývar a přisypte kmín. Nechte vařit 10 minut.
- Nyní přilijte smetanu. Nechte zredukovat do vámi požadované hustoty a podávejte.
- Podávejte s pečenými brambory, posypané pažitkou nebo nakrájenou natí jarní cibulky.