nejlepší houbová kuchařka

Čočkový salát se stročkem – Stroček trubkovitý recept

56
SPECIALITA

Stroček trubkovitý je málo známá houba s výraznou vůní i chutí.

Vyzkoušejte lahodný stroček trubkovitý recept. Spojení stročku a čočky přináší skvělou chuťovou kombinaci. Zatímco čočka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, stroček jí dodává jedinečnou vůni a texturu. Ochutnejte lahodný houbový salát.

Kde najít stročky a jak je poznat?

Stroček trubkovitý je houba, která si zaslouží své místo na vašem talíři. Dorůstá velikosti 3–8 cm, výjimečně až 12 cm, a jeho plodnice můžete objevovat v lesích od srpna do listopadu. Má jedinečnou dužinu s lehce peprnou, kořenitou chutí a sladkou, houbovitou vůní, která se v pokrmech nádherně rozvine.

Záměna stročku není možná za žádnou jedovatou houbu! Podobný je stroček kadeřavý, který je rovněž jedlý.

Houbařský atlas
Houbařský průvodce Šumavská houbička v lese vás naučí najít a poznat 127 druhů hub ve 4 ročních obdobích.

Naučím vás být zkušeným houbařem! Pořiďte si mého houbařského průvodce Šumavská houbička v lese.


Stroček trubkovitý roste často ve velkých množstvích a v trsech, což je pro houbaře velká výhoda. Jakmile jednou objevíte jeho stanoviště, máte o bohatou úrodu postaráno. Při sběru však dávejte pozor na starší plodnice, které bývají ochablé a pružné. Pro zpracování v kuchyni jsou lepší mladé stročky, které se vyznačují lámavou strukturou a výraznější chutí i vůní.

Stroček trubkovitý recept – Inspirace na recepty se stročkem trubkovitým

Tato houba je univerzální surovinou, kterou můžete využít na mnoho způsobů. Mezi nejoblíbenější recepty patří krémová omáčka, houbový kuba nebo právě čočkový salát, který je výbornou variantou pro lehký, ale zároveň sytý pokrm. Sušené stročky se navíc hodí k výrobě houbového koření, jež dochutí vaše pokrmy celoročně. Čočkový salát se stročkem je skvělým způsobem, jak tuto výjimečnou houbu využít a dopřát si něco výjimečného.

houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí 107 receptů z 36 druhů hub.

Stroček trubkovitý recepty – Všechny recepty najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni.

Spojení stročku a čočky přináší skvělou chuťovou kombinaci. Zatímco čočka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, stroček jí dodává jedinečnou vůni a texturu. Salát je ideální volbou pro zdravé stravování, ať už jako hlavní chod, nebo příloha. Tento stroček trubkovitý recept je jednoduchý, a přesto zaručeně zaujme i náročné gurmány.

Čočkový salát se stročkem trubkovitým

Výborný salát s houbami, který lze jíst samostatně nebo jako hlavní chod.
Porce 1
Celkový čas 20 minut

Ingredience

  • 5 hrstí stročku trubkovitého
  • 8 lžic vařené čočky
  • 1 menší cibuli
  • 2 plátky slaniny
  • 1 hrst směsi čerstvých salátů
  • 1 lžíci másla
  • 1,5 lžíce balsamica
  • dle chuti sůl, pepř, kmín, majoránka

Instrukce

  • Steočky si očistěte a nakrájejte na poloviny. Cibuli nakrájejte na půl kolečka. Slaninu na větší kousky.
  • V pánvi orestujte slaninu do křupava a pak ji dejte stranou.
  • Na výpeku ze slaniny a másle orestujte stročky a cibuli. Okořeňte. Opékejte cca 10 minut.
  • Do pánve přidejte vařenou čočku, slaninu, salát. Dochuťte balsamicem a promíchejte.
  • Salát se stročkem trubkovitým podávejte jako přílohu nebo hlavní chod.

Video

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: stroček recept, stroček trubkovitý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close