Už odmalička mám ráda čerstvé pečivo a k tomu paštiku. Když jsem zjistila, že se dá tato klasická svačinková i gurmánská lahůdka udělat i z hub, bylo jasné, co z posledního úlovku čerstvých křemenáčů uvařím. Houbová paštika je snadná a chutí bude vás opravdu mile překvapí.
Paštiku můžete dělat z hřibovitých hub, já však zvolila kombinaci křemenáčů smrkových a březových. Do směsi se mi zatoulali také krásné lišky obecné. Řekla bych, že si s nakombinováním hub můžete pohrát dle vlastních chutí, podle mě to bude v každém případě fungovat velmi dobře.
TIP! Křemenáče se hodí také na topinku, zkuste tuto osvědčenou s vejcem a bylinkami.
Houbová paštika z křemenáčů a lišek
Ingredience
- 4-5 hrstí lesních hub V receptu Křemenáč smrkový, Křemenáč březový, Liška obecná
- 1/2 ks červené cibule
- 1 dcl bílého vína
- 1 hrst pekanových ořechů
- 5 lžic smetany
- 2 ks stroužky česneku
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- koření dle chuti tymián, sůl, pepř
Instrukce
- Připravte si všechny ingredience.
- Houby si očistíme a nakrájíme na malé kousky/plátky.
- Rozpálíme si hlubší pánev, nalijeme olej a asi 5 minut restujeme houby spolu s jemně pokrájenou cibulkou.
- Podlijeme vínem.
- Přidáme nahrubo nasekaný česnek a koření. Přiklopíme poklicí a necháme dusit dokud se víno nevyvaří.
- Orestované houby dáme spolu s pekanovými ořechy do mixéru a umixujeme hladkou hmotu.
- Zředíme smetanou. Ochutnáme, zda je paštika dost okořeněná, v případě potřeby dosolíme či dopepříme.
- Nandáme do čistých skleniček a paštiku zalijeme rozehřátým máslem. Necháme přes noc ztuhnout v lednici.
- Servírujeme s brusinkami a čerstvým pečivem.