Nebaví vás klasické pečené kuře? Zkuste se klasický nedělní oběd zpestřit houbami. Pod kuře se hodí sušené hříbky z léta, ale stejně tak dobře, ne-li lépe, poslouží i zimní houba Penízovka sametonohá. Uvidíte, že touto lehkou obměnou sklidíte u strávníků veliký úspěch.
Je milion receptů, jak upéct celé kuře. Já nabízím svůj recept, který se v mnohém podobá ostatním návodům a v něčem se liší. Výsledek nám doma chutná, a tak věřím, že i vy si na něm pošmáknete. Samozřejmě, ale můžete použít svůj osvědčený recept jak upéct své dokonalé kuře a přidat k němu houbovou nádivku a Penízovku sametonohou.
TIP! Aby houbová chuť pečeného kuřátka skutečně vynikla, naplnila jsem maso houbovou nádivkou rovněž z Penízovky. Recept na nejlepší houbou nádivku najdete tady.
Pečené kuře na houbách s houbovou nádivkou z Penízovky sametonohé
Ingredience
- 1 ks šťastného kuřátka od místního farmáře
- 3 hrsti Penízovky sametonohé očištěné kloboučky, odkrájené od tuhých nožiček
- koření sladká papriky, sůl, kmín
- sádlo na vymazání
- 1 lžíci másla
- 3 hrsti houbové nádivky na naplnění kuřete recept najdete na tomto blogu (Houbová nádivka z Penízovky sametonohé)
Instrukce
- Kuře si omyjte, osušte. Zadní nohy svažte provázkem.
- Celé kuře potřete kmínem a sladkou paprikou. Řádně osolte. Můžete i okořenit i uvnitř kuřete. Já když plním nádivkou, tak kořením pouze kůži.
- Kuřátko naplňte ze 3/4 nádivkou, aby se lépe propeklo kuře i nádivka.
- Skrz krk kuřete se dá nacpat pod kůže další nádivka nebo samotné houby.
- Zapékací mísu nebo pekáček vymažte sádlem a kuře do něj položte.
- Kuře obložte dalšími houbami, navrch kuřete položte plátky másla a dám péct. Nepodlévat, protože maso i houby pustí dostatek vody.
- Kuřátko pečte v první části zakryté na cca 200 stupňů Celsia. Poté kuře odkryjte a pečte další hodinu a půl, záleží na tom, jak moc velké kuře je. Nezapomeňte pravidelně polévat výpekem. Pokud se chcete ujistit, že je maso hotové, zkuste zapíchnout nůž do nejsilnější části stehna či prsa, vytéká-li z něj čirá šťáva, je kuře hotové. V případě, že je šťáva ještě trochu růžová, dejte kuřeti další čas v troubě.
- Pečené kuře nechám asi 5 minut odpočívat, teprve poté ho nakrájím. Lépe se krájí.