nejlepší houbová kuchařka

Dokonalé řízky z pýchavky – Vatovec recept

1.7K

Řízky z pýchavky obrovské jsou nečekaně lahodnou alternativou k tradičním masovým řízkům. Pýchavka, známá také pod názvem vatovec, se díky své jemné konzistenci a lehce sýrové chuti skvěle hodí na smažení. Vyzkoušejte klasický pýchavka obrovská recept a dáte mi za pravdu!

Její neutrální chuť umožňuje, aby se při obalování a smažení dokonale propojila s křupavým trojobalem. Stačí ji nakrájet na plátky, obalit v mouce, vajíčku a strouhance a poté smažit dozlatova na středním ohni. Takto připravené řízky z pýchavky budou skvělým hlavním chodem, který překvapí svou jednoduchostí i chutí.

Jak smažit pýchavku?

Při smažení pýchavky je důležité kontrolovat teplotu oleje, aby se houba smažila rovnoměrně a nenasákla příliš tuku. Plátky pýchavky je třeba smažit přibližně 3-4 minuty z každé strany, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Tento čas je ideální pro zachování měkkého a šťavnatého vnitřku.

Pokud přemýšlíte, jak pýchavku uchovat, v lednici vydrží čerstvá zhruba 2-3 dny, než začne ztrácet bílou barvu (staré pýchavky jsou nažloutlé až tmavé) a svou strukturu. Příliš stará pýchavka postupně vysychá a tím se začne lámat a ztrácí svou pružnost.

Pýchavka obrovská se nedoporučuje déle uchovávat, proto je připravujte čerstvou. Je možné ji uchovat v lednici 2-4 dny, ale nejlepší je v den sběru. Smažené řízky z pýchavky jsou skvělým řešením, pokud máte tuto houbu čerstvou. Obalená v trojobalu a usmažená se promění v houbovou lahůdku.

Věděli jste, že: Vynikající je také pýchavka v pivním těstíčku

Všechny mé houbové recepty najdete v mé hubové kuchařce Šumavská hubička v kuchyni

Pýchavka obrovská je nejlepší a také největší houba našich luk a lesů. Obří bílé koule rostou nejčastěji poblíž kopřiv a najít se dají od pozdního jaro až do podzimu. Pro kuchyňské použití je důležité najít pýchavku zdravou, na dotek pevnou a uvnitř krásně bílou. Všechny recepty z pýchavky a dalších 35 druhů hub najdete v mé houbové kuchařce Šumavská hubička v kuchyni. Dostupná pouze na mé eshopu www.sumavskahoubicka.cz

Z pýchavky obrovské se dají udělat dokonalé řízky. Hotové jsou hned a díky své chuti zmizí z talíře také hned. Jak udělat ty nejlepší řízky z pýchavky? Poradím vám jeden svůj fígl.

Řízky z pýchavky

Jednoduché houbové řízky z pýchavky.
Porce 1
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 4 ks plátků čerstvé pýchavky
  • 1 ks vejce
  • 80 g hladké mouky
  • 100 g strouhanky
  • 100 ml mléka
  • 50 g nastrouhaného sýru
  • dle potřeby sůl, pepř, grilovací koření bez soli
  • dle potřeby olej na smažení

Instrukce

  • Nejdříve si rozpalte olej v pánvi.
  • Poté si připravte do 4 talířů mouku, rozšlehané vajíčko s mlékem a kořením, strouhankou a do posledního talíře dejte na jemno nastrouhaný sýr.
  • Plátky pýchavky obalte nejdříve v mouce, poté ve vajíčku, následně v sýru, opět ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
  • Obalené pýchavky postupně smažte v oleji. Z obou stran dozlatova.
  • Osmažené houbové řízky z pýchavky nechce okapat na papírové utěrce.
  • Podávejte s vařeným bramborem či čerstvým pečivem. Skvělé jsou s tatarkou a beraními rohy.

Video

Poznámka:

Nevíte, jak pýchavku obrovskou najít a jak ji dále zpracovat? Své tipy vám předám ve své nové houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. Najdete tam 107 chutných receptů z 36 druhů hub, které rostou v lese od jaro do zimy.
Kuchařku koupíte na mém e-shopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, hlavní jídlo, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbové řízky, řízky z pýchavky, řízky z vaovce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close