Receptů na burgery je opravdu hodně a je mi jasné, že každý už nějaký ten oblíbený má. Na druhou stranu, já vám dnes ukážu, jak si z několika ingrediencí udělat velmi jednoduchý houbový burger, který vás dostane do toho vytouženého gurmánského nebe!
Tip! Z lišek se dá udělat i skvělý houbový salát!
Věděli jste, že: Liška obecná není jediná jedlá liška. Sbírat můžete i lišku nálevkovitou, která je jemnější a rovněž velmi hojná houba. Naučte se ji se mnou sbírat. Vše o jedlých a méně známých houbách najdete v mých videích na youtube Šumavská houbička.
Houbový burger s hovězím a liškami
Dokonalý burger s houbami!
Ingredience
- 1 větší hrst lišky obecné
- 150 gramů mletého hovězího masa (já použila svíčkovou)
- 1 ks housky
- 3 plátky ze salátu Little gem
- 1 lžíce majonézy
- 1/2 malé červené cibule
- 1 lžička barbecue omáčky
- 1 lžička hořčice
- 1 větší lžička másla
- dle potřeby olivový olej
- dle chuti rozmarýn, sůl, pepř
Instrukce
- Lišky umyjte, usušte a překrojte na poloviny nebo nakrájejte na plátky.
- V pánvi rozehřejte máslo a přidejte lišky. Krátce je orestujte a poté okořeňte solí, pepřem, přihoďte menší snítku rozmarýnu.
- Přiklopte a nechte pomalu vydusit vodu z hub a poté houby orestujte do lehce zlatavé barvy. Poté dejte lišky do misky stranou (ideálně je přiklopte, aby nevystydly).
- Mleté maso dejte do mísy a přidejte na jemno nasekaný rozmarýn, sůl, pepř.
- Promíchejte a vytvarujte placku.
- Rozpalte si pánev a na troše oleje začněte opékat maso. První stranu 3-4 minuty a druhou asi 1 minutu. Záleží, jak moc chcete mít maso propečené.
- Mezitím si na druhé pánvi rozpalte trochu oleje a krátce na něm opečte rozkrojenou housku.
- Během pečení masa si vytvořte rychlou ochucenou majonézu smícháním majonézy, hořčice, barbeque omáčky a nadrobno nakrájené cibule.
- Opečenou spodní půlku housky natřete majonézou, předejte listy salátu, maso, opečené lišky a opět namazanou půlku housky. Servírujte s hranolky.
Video
Poznámka:
Chcete se naučit sbírat nové druhy hub? Má nová houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí sbírat celoročně rostoucí houby a vařit z nich jednoduché a velmi chutné pokrmy.
Houbovou kuchařku zakoupíte na www.sumavskahoubicka.cz