nejlepší houbová kuchařka

Dršťková polévka z kotrče – Nejlepší recept z kotrče kadeřavého

688

Polévka z kotrče kadeřavého patří mezi základní recepty z této oblíbené houby. Dnes vám ukážu, jak si uvařit tu nejlepší falešnou dršťkovou z kotrče za pár minut i korun. Gulášová polévka z kotrče recept.

Kotrč kadeřavý je vynikající houba, která roste vždy poblíž borovice, nejčastěji u její paty. Kulovitou, zkadeřenou houbu lze objevit od července až do listopadu, místy opravdu hojně. Často kotrč vyrůstá i z tlejícího dřeva borovice, tedy přímo na pařezu.

Jak kotrč vypadá?

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) dorůstá obvykle do 30 cm šířky, někdy i více. Ale z kulinářského pohledu se větší plodnice nevyplatí sbírat, protože už je dužnina kotrče hodně tuhá. Kulovitá houba připomíná květák nebo mořskou houbu a čím je starší, tím zprvu světlá krémová barva tmavne do světle hnědé. Dužnina houby je v mládí křehká, příjemně vonící a velmi chutná.

Kotrč kadeřavý nejlepší recepty najdete v mé kuchařce!

Kotrč je opravdu velmi chutná houba a v kuchyni všestranně využitelná. Nejčastěji se z kotrče vaří falešná dršťková polévka a smetanová omáčka. Já však vytvořila řadu jiných receptů z kotrče, které si zamilujete. Rozhodně musíte vyzkoušet ďábelskou směs z kotrče na topinky, pochoutkový salát z kotrče nebo domácí šunkofleky s mladým kotrčem kadeřavým.

Zapomenout nesmím ani na kotrč v pivním těstíčku a lehký kuskus s houbami, tedy s kotrčem kadeřavým.

Pokud chcete mít chutné recepty z kotrče kadeřavého vždy při ruce, pořiďte si mojí bestsellerovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni. Kniha vás naučí 107 receptů z 36 druhů hub a naučí vás i celoročně houbařit.

Houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni koupíte pouze na mém oficiálním eshopu www.sumavskahoubicka.cz

Falešná dršťková polévka z kotrče kadeřavého

Výborná gulášová polévka z kotrče kadeřavého
Porce 2
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 25 minut

Ingredience

  • 4 hrsti kotrče kadeřavého
  • 1 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velkou cibuli
  • 750 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 1 větší lžíci hladké mouky
  • koření dle chuti mletá červená paprika, drcený kmín, sůl, pepř,
  • bylinky majoránka, pažitka, oregano

Instrukce

  • Nejdříve je třeba vyčistit kotrč. Ideálně po částech, pod tekoucí vodou pomocí jemného kartáčku.
  • Vyčištěný kotrč natrhejte na malé kousky. Cibuli nakrájejte na jemno. Česnek utřete na jemno.
  • V hrnci rozehřejte máslo a dejte na něj orestovat cibuli s kotrčem. Restujte asi 5 minut.
  • Poté přidejte utřený česnek, hladkou mouku a koření. Za stálého míchání nechte minutu opékat.
  • Za stálého míchání přilívejte po částech vývar. Přidejte majoránku a oregano.
  • Nechte vařit asi 10 minut.
  • Vyndejte snítky bylinek a podávejte.

Video

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní jídlo, polévka z kotrče
Kuchyně: česká
Klíčová slova: kotrč kadeřavý, kotrč kadeřavý recept, kotrč recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close