Houbová polévka je základ houbové kuchyně. když jsem zjistila, že jsem na blog ještě nepřidala svou oblíbenou falešnou dršťkovou z růžovek, chytala jsem se za hlavu. Tuto polévku prostě musíte uvařit a ochutnat. Je to dokonalost a neznám nikoho, kdo by polévku z masáků nesnědl v rekordním čase!
Muchomůrka růžovka je delikátní houbička, která se dá od ostatních druhů muchomůrek odlišit velice snadno. Pod kloboukem má rýhovaný prstýnek, dužnina houby je výrazně narůžovělá (zvláště na konci nohy) a nevyrůstá z pochvy, ale je hlízovitě rozšířená.
Vyzkoušejte také! Růžovky na topince
Vynikající polévka z masáků
Ingredience
- 7 ks Muchomůrek růžovek
- 1/2 ks červené cibule
- 3 plátky anglické slaniny
- 2 lžíce sádla
- 1 stroužek česneku
- 1 litr hovězího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 a 1/2 lžíce mletá paprika
- koření dle chuti sůl, pepř, kmín, majoránka
Instrukce
- Muchomůrku růžovku očistíme, oloupeme kloboučky a umyjeme. Poté nakrájíme na větší kousky.
- Červenou cibuli nakrájíme nadrobno, stejně tak anglickou slaninu. Stroužek česneku utřeme nebo pokrájíme nahrubo.
- V hrnci rozehřejeme sádlo a začneme restovat cibuli s anglickou slaninou. Po chvilce přidáme také česnek.
- Zaprášíme hladkou moukou a jíšku necháme lehce osmahnout. Po krátké chvilce zasypeme červenou paprikou.
- Za stálého míchání přilijeme vývar.
- Přidáme pokrájené růžovky. Osolíme, opeříme. Přidáme kmín a můžeme i majoránku (tu lze přidat i pár minut před koncem vaření polévky).
- Vaříme cca 15-20 minut. Podáváme s čerstvým pečivem.