nejlepší houbová kuchařka

Falešná držková z růžovek (Amanita rubescens)

2.3K
SPECIALITA

Falešná držková z růžovek. Lepší polévku z hub jste ještě nejedli!

Houbová polévka je základ houbové kuchyně. když jsem zjistila, že jsem na blog ještě nepřidala svou oblíbenou falešnou dršťkovou z růžovek, chytala jsem se za hlavu. Tuto polévku prostě musíte uvařit a ochutnat. Je to dokonalost a neznám nikoho, kdo by polévku z masáků nesnědl v rekordním čase!

Muchomůrka růžovka je delikátní houbička, která se dá od ostatních druhů muchomůrek odlišit velice snadno. Pod kloboukem má rýhovaný prstýnek, dužnina houby je výrazně narůžovělá (zvláště na konci nohy) a nevyrůstá z pochvy, ale je hlízovitě rozšířená.

Vyzkoušejte také! Růžovky na topince

Vynikající polévka z masáků

Sytá, jednoduchá a stačí na ní jen pár surovin.
Porce 3
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 7 ks Muchomůrek růžovek
  • 1/2 ks červené cibule
  • 3 plátky anglické slaniny
  • 2 lžíce sádla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžíce mletá paprika
  • koření dle chuti sůl, pepř, kmín, majoránka

Instrukce

  • Muchomůrku růžovku očistíme, oloupeme kloboučky a umyjeme. Poté nakrájíme na větší kousky.
  • Červenou cibuli nakrájíme nadrobno, stejně tak anglickou slaninu. Stroužek česneku utřeme nebo pokrájíme nahrubo.
  • V hrnci rozehřejeme sádlo a začneme restovat cibuli s anglickou slaninou. Po chvilce přidáme také česnek.
  • Zaprášíme hladkou moukou a jíšku necháme lehce osmahnout. Po krátké chvilce zasypeme červenou paprikou.
  • Za stálého míchání přilijeme vývar.
  • Přidáme pokrájené růžovky. Osolíme, opeříme. Přidáme kmín a můžeme i majoránku (tu lze přidat i pár minut před koncem vaření polévky).
  • Vaříme cca 15-20 minut. Podáváme s čerstvým pečivem.

Video

Poznámka:

Rychlé a vynikající houbové recepty z 36 druhů hub! + Houbařské tipy, jak houby najít, poznat a správně zpracovat. Má kniha Šumavská houbička v kuchyni je MUST HAVE pro každého houbaře, ať začátečníka, tak pokročilého. 
Praktickou knihu, která spojuje houbovou kuchařku a atlas najdete na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: houbová polévka, polévka z hub, polévka z masáků, růžovky polévka
Kuchyně: česká
Klíčová slova: masáci, masák, muchomůrka růžovka, růžovky
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close