Miluji saláty, které jsou vychucené do posledního kousku. Dnes vám ukáži svůj oblíbený houbový salát z lišky obecné, který je lehce nakyslý, pikantní a má ten správný říz! Oceníte ho jako přílohu k sýrům, masu i jen tak k pivečku. Na jednoduchý salát z hub budete potřebovat jen pár surovin!
Liška obecná je houba, která roste pouze tam, kde je čisto a já vám můžu slíbit, že talíř s tímto salátem bude taky velmi rychle čistý! Neudržíte se a prostě talíř vylížete do posledního zbytku. Jak si jednoduchý salát z hub připravit?
Tip! Kde najít lišky? Odpovědi najdete na mém houbařském youtube kanále Šumavská houbička.
Houbový salát z lišek
Pikantní salát z lesních hub se hodí jako příloha k sýrům i masu.
Ingredience
- 3-4 hrsti lišky obecné
- 6 ks kyselých okurek
- 100 ml hovězího vývaru
- 1/2 ks červené cibule
- 1 kus čerstvé chilli papričky
- 1 stonek petržele
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- dle chuti sůl, pepř
Instrukce
- Lišky si omyjte a nakrájejte na malé kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte na velmi drobno nebo nožem utřete na jemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Chilli nakrájejte na tenká kolečka. Petržel nakrájejte na velmi jemno a okurky na tenké plátky.
- V pánvi si rozehřejte máslo a dejte na něj restovat cibuli s houbami. Houby po chvilce zalijte vývarem a nechte pod pokličkou vydusit a poté houby orestujte do lehce zlatavé barvy.
- V misce smíchejte houby a všechny ostatní suroviny. Pečlivě promíchejte a ochutnejte. Popřípadě ještě dochuťte, tak aby vám salát chutnal.
- Servírujte s pečivem, sýrem nebo masem.
Video
Poznámka:
Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla.
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz