Pokud hledáte nový způsob, jak využít letošní úrodu václavek, tento guláš z václavek je přesně to, co potřebujete. Václavky, které jsou známé svou pevnou konzistencí a výraznou chutí, se v tomto receptu promění v lahodný pokrm, který zahřeje a potěší každého milovníka hub. Tento guláš je nejen chutný, ale i jednoduchý na přípravu, takže si ho může dopřát každý, kdo ocení poctivou domácí kuchyni.
Určitě jste si všimli, že často vařím bezmasá jídla. Přijde mi, že masa je v našich jídelníčcích zbytečně moc. Ale i já někdy propadnu chuti na masovou klasiku. Hovězí guláš je tradiční jídlo, proto dnes padla volba na něj a společnost mu budou dělat václavky, kterým dlouhé vaření více než vyhovuje!
Jak správně zpracovat václavky?
Václavky jsou velmi chutné houby, za syrova mají vůni jako plísňový sýr Camembert. Nejvíce se václavky hodí do kořeněných masových pokrmů, které se dlouho vaří. Protože václaky jsou za syrova jedovaté. Po dostatečně dlouhé tepelné úpravě (min. 25-30 minut) z nich jedovaté látky vymizí a jsou ke vhodné konzumaci. Václavky mají tuhé nohy, proto se v kuchyni používají jen kloboučky. Nohy lze nasušit a nadrtit na houbové koření, u něhož ale rovněž platí, že je vhodné jej používat jen pro recepty s dlouhou tepelnou úpravou.
Musíte vědět! Jak dlouho se musí vařit václavky? Vařte je nejméně 25-30 minut.
Co se jí z václavek? Nejlepší recepty z václavek
Václavky se nejlépe hodí do gulášů, silných omáček, pod pečené maso nebo k naložení na kyselo. Osobně z nich miluji i smetanovou polévku a používám je do houbových obměn masového receptu stroganov a také do směsí na topinky.
Všechny mé recepty najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni, kterou lze zakoupit pouze na mém eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Pojďte se podívat, jak se vaří guláš václavek.
Houbový guláš z václavek
Ingredience
- 300 g kloboučků václavek
- 400 g hovězího masa nakrájeného na kostky
- 200 g na jemno nakrájené cibule
- 3 lžíce hovězího sádla
- 1 litr hovězího vývaru
- 3 stroužky česneku utřené na jemno
- 2 lžíce hladké mouky
- 6 kuliček nového koření
- 1 lžíci gulášového koření
- dle chuti sůl, pepř, kmín, majoránka
- na ozdobení červenou cibuli, chilli papričku, petrželku
Instrukce
- Ve větším hrnci rozhřejte sádlo a na něm orestujte cibuli do zlatavě hnědé barvy. Poté přidejte ještě sádlo a přidejte maso, které nechte zprudka zatáhnout.
- Přidejte václavky. Po chvilce přisypte mletou papriku a česnek a po chvilce zasypte hladkou moukou. Vše promíchejte a vzniklou jíšku nechte minutu opéct.
- Za stálého míchání zalijte vývarem, přidejte bobkový list, nové koření a nechte pomalu dusit do doby, než bude maso krásně měkké. Trvá to cca 2,5 hodiny, v případě potřeby déle. Během dušení občas promíchejte.
- Guláš podávejte s čerstvým pečivem, ozdobený cibulí, chilli papričkou a petrželkou.