Hlíva na paprice je vynikající volbou, když chcete připravit lahodné houbové jídlo, a to i v případě, že houby v lese letos nerostou nebo máte do lesa daleko. Tento recept na hlívu ústřičnou na paprice je skvělé řešení. Jemná smetanovo-houbová omáčka s paprikovým základem, která se skvěle hodí k houskovému knedlíku.
Připravíte ji rychle, za pouhou půl hodinu, a navíc si pochutnáte na jídle, které prospívá vašemu zdraví.
Hlíva ústřičná má dlouhou historii používání pro své zdravotní přínosy, o kterých se mluví po staletí a jsou podpořeny nejnovějšími vědeckými výzkumy. Mimo to, že se hlíva využívá v tabletách jako doplněk stravy, je mnohem chutnější a výživnější, když ji připravíte v kuchyni.
Ať už ji sbíráte v přírodě, kde ji můžete najít na dřevě listnatých stromů od podzimu až do zimy, nebo ji zakoupíte v obchodech, její blahodárný vliv na imunitní systém a tvorbu červených krvinek je neocenitelný. Pusťte se do této lahodné a zdravé večeře, která vás nejen zasytí, ale také přispěje k vašemu zdraví.
Vyzkoušejte! Lahodná omáčka z hlívy ústřičné s jasmínovou rýží
Jak dlouho vydrží hlíva v lednici
Pokud máte čerstvou hlívu ústřičnou, ať už nasbíranou nebo vypěstovanou, je důležité ji správně uskladnit. Nejlepší je uložit ji do lednice, kde vydrží maximálně jeden týden. Pokud si všimnete jakékoliv změny barvy, zápachu nebo mokvání klobouku, znamená to, že houba již není čerstvá a je třeba ji vyhodit. Pro zajištění co nejlepší kvality je tedy důležité hlívu co nejdříve spotřebovat.
Chcete nacházet plné koše skvělých hub po celý rok? Houbařský průvodce Šumavská hubička v lese vás naučí celoročně houbařit.
Hlíva na paprice s těstovinami
Ingredience
- 6 klobouků hlívy ústřičné
- 650 ml vývaru (ideálně kuřecí)
- 1 menší cibule
- 2 plátky slaniny
- 100 ml 33% smetany (může být smetana zakysaná)
- 3 lžíce másla
- 1,5 lžíce hladké mouky
- koření sůl, pepř, mletá paprika
Instrukce
- Hlívu ústřičnou očistěte a natrhejte na úzké proužky.
- V hrnci rozehřejte lžíci másla a přidejte najemno nakrájenou cibuli a slaninu. Opékejte asi 3 minuty.
- Poté přidejte lžíci másla a natrhanou hlívu ústřičnou. Opékejte dál, dokud nebude hlíva jemně zlatavá.
- Přidejte lžíci másla a po jeho rozpuštění zasypte hladkou moukou a červenou paprikou. Pečlivě promíchejte a opékejte 1 minutu.
- Za stálého míchání zalijte vývarem a nechte 13 minut jemně vařit.
- Na závěr zalijte smetanou a omáčku z hlívy nechte ještě dvě minuty dojít.
- Hlívu na paprice podávejte s těstovinami, knedlíkem a nebo rýží.