Jak si uvařit holubinky? Dnes vám ukážu dokonalý recept! Ohromí vás jednoduchostí, lákavým vzhledem a skvělou chutí. A protože mám tentokrát holubinky mandlové málo, půlka plodnic byla červivá, doplnila jsem jí o rovněž výbornou krásnoporku žemličku.
Holubinky jsou obecně méně známé houby. Rekreační houbaři se bojí proměnlivosti barev klobouku, i tzv. radiátoru pod kloboukem. Přitom holubinky patří mezi nejchutnější houby lesa a kromě toho se dají pro určení jedlosti ochutnat rovnou v lese.
Věděli jste, že: Jedinou jedovatou holubinkou je holubinka vrhavka?
Jak poznat holubinku mandlovou?
Já se řídím pevným, masitým kloboukem, který má takovou starorůžovou barvu. Dužnina této houby při poranění hnědne. Pod kloboukem jsou husté a na dotyk křehké lupeny. Chuť holubinky mandlové je jemná, velmi příjemná. Holubinka mandlová je menší až středně velká holubinka rostoucí jednotlivě nebo v malých skupinách. Nejčastěji ji nacházím ve smrkovém lese.
TIP! Pokud si chcete být při sběru hub jistější, začněte sledovat má houbařská videa, kde ukazuji, jaké houby se dají sbírat a jíst. Nebo si můžete pořídit novou houbařskou kuchařku, která vás naučí celoročně houbařit a skvěle vařit z z 36 druhů hub!
Holubinka mandlová s pečenou zeleninou
Ingredience
- 1 hrst holubinky mandlové
- 1 hrst krásnoporky žemličky
- 1 malá miska pečené zeleniny (druhově dle chuti)
- 100 gramů těstovinové rýže
- 1 lžíce másla
- dle chuti sůl, pepř, kmín
- na ozdobení čerstvé bylinky (např. petržel, bazalku, pažitku)
Instrukce
- Nejdříve si očistěte houby a nakrájejte je na menší kousky. V receptu lze použít pouze holubinky, pouze krásnoporku nebo kombinaci obojího.
- V receptu používám pečenou zeleninu, která mi zbyla v lednici. Pokud ji ještě nemáte, pak ji musíte udělat nejdříve. Nakrájíte si oblíbenou zeleninu na kousky či kolečka. Okořeníte solí, pepřem, mletou paprikou. Pokapete olivovým olejem a pečete doměkka. Já použila rajčátka, kukuřici, cuketu, česnek, cibuli a čerstvé bylinky.
- Těstovinovou rýži si dejte dle návodu vařit do osolené vody.
- V pánvi si rozehřejete máslo a na něm orestujete houby. Pozvolna asi 8 minut. Houby restujte do lehce zlatavé barvy. Nezapomeňte je okořenit solí, pepřem a kmínem.
- Uvařenou rýži slijte.
- Zeleninu přidejte k houbám a promíchejte.
- Na talíř naservírujte těstovinovou rýži a na ni houbovou směs z holubinky mandlové a krásnoporky žemličky. Ozdobte čerstvou bylinkou a servírujte.