Tradiční italské pečivo focaccia z kynutého těsta si získalo velkou oblibu i na našem stole. Připravuji ho většinou jako klasickou pizzu, nikdy mě však nenapadlo ozdobit ho čerstvými houbami. A tak když mi z posledního zimního houbaření zbyla nějaká ta Penízovka sametonohá, bylo jasno, kam s ní.
Zimní krajinka na těstě
Rozválené těsto na pizzu či focacciu se dá použít jako prázné malířské plátno a místo barev vám poslouží jednotlivé suroviny. Já jsem se rozhodla pro zimní výjev krajiny, kdy jsem ze sušených rajčat vytvořila dva stromy obrostlé Penízovkou. Sýr Feta mi posloužil jako zobrazení sněhu a vloček. Červená cibule zobrazila oblohu s červánky.
Výsledek není úplně takový, jak jsem si ho v hlavě představovala, ale tak vždy se mohu vymluvit na to, že mi pomáhaly děti. No jenže nepomáhaly, umělkyně asi ze mě nebude. Ale hlavní je, že co trošku chybělo k umělecké dokonalosti, dotáhla tato houbová focaccia svou chutí.
Tip! Pokud nechcete tvořit umělecké dílo, jednotlivé suroviny klasicky promíchejte a rovnoměrně rozmístěte na těsto.
Houbová focaccia s Penízovkou sametonohou
Ingredience
- 3 hrsti Penízovky sametonohé
- 250 gramů hladké mouky
- 1/2 balíčku sušeného droždí
- 150 ml vlažné vody
- 20 ml olivového oleje + na potření
- 50 gramů sušených rajčat
- 50 gramů sýru Feta
- 30 gramů oliv zelené nebo černé
- 3 plátky slaniny
- 1 ks červená cibule
- koření dle chuti sůl, oregáno, petržel
Instrukce
- Do širší mísy si nasypte droždí, sůl. To zalijte olejem a vodou. Vše promíchejte.
- Pak postupně přimíchávejte hladkou mouku.
- Propracujte v hladké těsto, které podsypte zlehka zespoda i ze shora moukou.
- Nechte na teplém místě alespoň 20 minut kynout.
- Těsto si rozválejte a přendejte na plech na pečící papír.
- Nakrájejte si cibuli na plátky, slaninu na drobné kostičky, sýr rozdrobte na kousky. Penízovku omyjte a odkrájejte tuhé nožičky.
- Nyní začněte zdobit těsto. Můžete vše rovnoměrně rozmístit a promíchat nebo se pokusit o nějaký obrázek. Fantazii se meze nekladou.
- Mezitím si rozpalte troubu na 220°C. Ozdobenou focacciu dejte na péct na max 15 minut.
- Po vyndání z trouby pomašlujte olivovým olejem a podávejte.