Ta nejlepší houbová omáčka je prý z pravých bílých hřibů. Pojďte si se mnou vyzkoušet, zda to tak skutečně je! Mám pro vás jednoduchý recept na houbovou omáčku z hřiba dubového. Použít lze i hřib smrkový nebo hřib borový.
Při poslední výpravě do lesa jsem našla neuvěřitelné množství hřibů. Konkrétně šlo o plný koš hřibů dubových. Část praváků jsem usušila a se zbytkem pak kouzlila ve svých oblíbených receptech. Část bílých hřibů padla na řízky z hub a a část na tu nejlepší houbovou omáčku!
Tip! Sledujte můj YOUTUBE kanál ŠUMAVSKÁ HOUBIČKA. Naučíte se, jak houby najít, jak poznat a jak být zkušenějším houbařem.
Houbová omáčka z pravých hřibů
Hřib dubový ve smetanové omáčce s čerstvým koprem.
Ingredience
- 1 misku čerstvých hřibů dubových (nebo jiných bílých hřibů)
- 1 ks cebule
- 1 svazek čerstvého kopru (lze použít i sušený)
- 200 ml hovězího vývaru (lze použít i vodu)
- 150 ml 33% smetany
- 1 a 1/2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
Instrukce
- Nejdříve si očistěte hřiby, poté je nekrájejte na tenké plátky či kousky.
- Cibuli nakrájejte najemno.
- Do pánve dejte lžíci másla a cibuli na něm 2 minuty restujte.
- Poté přidejte další lžíci másla a houby. restujte asi 4 minuty.
- Houby zasypte moukou, promíchejte a nechte 2 minuty za občasného promíchání opéct.
- Pak po částech podlijte vývarem. Míchejte, aby vám nevznikly hrudky.
- Pod pokličkou vařte asi 8 minut.
- Zalijte smetanou a nechte zredukovat do hustoty, která vám vyhovuje.
- Podávejte s houskovým knedlíkem či těstovinami.
Video
Poznámka:
Houbové recepty najdete na youtube kanále Šumavská houbička v kuchyni nebo ve stejnojmenné houbové kuchařce, která je v prodeji na www.sumavskahoubicka.cz