Sluka svraskalá (Cortinarius caperatus) je skrytým pokladem našich lesů, často přehlížená houba, která si však zaslouží své místo ve vaší kuchyni. Její jemná chuť a příjemná textura ji činí ideální pro různé kulinářské úpravy. V tomto receptu se sluka svraskalá stává hvězdou houbové omáčky, která dokonale doplňuje šťavnatou vepřovou panenku. Tento pokrm nejenže uspokojí vaše chuťové buňky, ale také vás překvapí svou jednoduchostí a rychlostí přípravy.
Tento recept jsem vymyslela tak, aby byl co nejjednodušší a nejrychlejší, což z něj činí ideální volbu pro jakoukoli příležitost, ať už jde o běžnou večeři nebo víkendový oběd. Použití sluky svraskalé přidává pokrmu nejen vynikající chuť, ale také jedinečnou vůni, která okouzlí všechny, kdo ji ochutnají. Ať už jste zkušení kuchaři nebo začátečníci, tento recept vám umožní připravit výtečný pokrm z hub s minimem úsilí.
Šumavská houbička vám pomůže být zkušeným houbařem! Sledujte její naučná videa o houbách
Sluka svraskalá je velmi hojná letní a podzimní houba, kterou najdete v jehličnatých i smíšených lesích. Její rozpoznání není těžké. Na svém youtube kanále Šumavská houbička vás naučím sbírat nejen sluku svraskalou, ale také další druhy méně známých hub.
Informace o houbách a receptech z nich najdete také v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni, kterou si můžete koupit na mém eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Navíc, sluka svraskalá je houba, kterou můžete snadno najít ve vašem okolí, pokud víte, kde hledat. Spojení této hojně rostoucí houby s kvalitní vepřovou panenkou vytváří jídlo, které je nejen chutné, ale také zdravé a výživné. Ponořte se do světa houbových delikates a vyzkoušejte tento snadný a rychlý sluka recept, který se rychle stane oblíbeným.
Houbová omáčka s vepřovou panenkou
Ingredience
- 4 středně velké sluky svraskalé
- 1/2 menší vepřové panenky
- 100 ml vývaru nebo vody
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- bylinky čerstvá šalvěj, oregano, rozmarýn
- koření dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
Instrukce
- Sluku svraskalou si očistěte a nakrájejte na středně velké kousky.
- Vepřovou panenku nakrájejte na asi 2 cm široké špalíčky a ty odblaňte a ze všech stran pomazlete v olivovém oleji.
- Pánev rozpalte a do jejího středu vyskládejte špalíčky panenky. Na kraji pánve rozehřejte máslo a na něj dejte opékat nakrájené sluky svraskalé.
- Maso nechte zprudka opéct necelé dvě minuty z každé strany. Houby mezitím stále míchejte.
- Opečenou vepřovou panenu vyndejte z pánve na alobal, přidejte plátek másla a pečlivě zabalte, aby si maso odpočinulo.
- Mezitím houby shrňte stranou na pánvi a na volné ploše rozehřejte lžíci másla a přidejte lžíci hladké mouky. Rozmíchejte v máslovou jíšku a poté ji za stálého míchání rozmíchávejte s vývarem nebo vodou.
- Promíchejte omáčku s houbami a nechte pod pokličkou pomalu asi 5 minut provařit. Na závěr do omáčky vylijte máslovou šťávu z masa z alobalu a promíchejte.
- Na talíř nalijte omáčku a na ni vyskládejte opečenou panenku. Důkladně ji osolte a opepřete. Omáčku lze podávat třeba s bramborovou kaší.