Vaječná omeleta je má oblíbená snídaně. když se k tomu přidá má oblíbená Penízovka sametonohá alias Enoki, je o výborné jídlo postaráno. Stačí vám vajíčka, balíček houby Enoki, sýr a trocha čerstvé bylinky. Pojďte si se mnou připravit vynikajicí houbovou omeletu.
Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes) se dá najít ve volné přírodě po celou zimu. Důkazem toho jsou má houbařská videa, ve kterých nosím domů plné košíky Penízovky sametonohé. Ale pokud se vám nepodaří Penízovku najít, nemusíte pouze slintat, v každém větším obchodě Penízovku, nazývanou rovněž Enoki, snadno koupíte. Od té divoké se ovšem liší barvou, celkovým vzhledem i chutí.
Vyzkoušejte další recept s Enoki – Teplý bramborový salát s Penízovkou sametonohou
Houbová omeleta s Enoki (Flammulina velutipes)
Ingredience
- 1/2 – 1 balíček Enoki
- 3 ks (bio) vajíček
- 1 hrst strouhaného parmazánu
- koření sůl, pepř
- dle chuti čerstvá petržel
- 1 lžička másla
Instrukce
- Připravíme si ingredience.
- Odřízněte konce Enoki, zbytek nařezejte na malé kousky.
- Vejce vyklepněte do misky, přisypte nakrájenou Enoki.
- Dále přidejte strouhaný parmazán, sůl, pepř. Vše pečlivě promíchejte.
- Rozehřejte si nepřilnavou pánev na střední žár a nechte na ní rozpustit lžičku másla.
- Vaječnou směs vylijte na pánev a začněte vaječnou směs pomalu ''prohrabovat'' ze strany na stranu, aby se vám v omeletě vytvořily hrudky, díky kterým nabude omeleta na objemu a nadýchanosti.
- Aby omeleta zůstala šťavnatá a nevysušila se, je třeba neprodlužovat tepelnou úpravu. Hotovo máte ve chvíli, kdy vajíčka na povrchu zmatní, zatuhnou a kdy se uvnitř začnou tvořit bublinky.
- Nyní přichází čas na rolování. Můžete omeletu jen přeložit na půl, což dělám většinou já, ale dnes jsem si dala za cíl omeletu zarolovat celou, ale není to žádná hračka. I u mě bude ještě k dokonalému výsledku pár omelet třeba.
- Hotovou omeletu podávejte s čerstvým salátem, opečenou zeleninou nebo jen tak s pečivem.