Čirůvky jsou oblíbené houby, které rostou, když sezóna hřibů jde do finále. Hojný druh čirůvky dvoubarvé je hojně k nalezení na loukách a nabízí snadné houbaření na přelomu zimy a podzimu. Uvařte si z čirůvky dvoubarvé velmi snadnou a velmi dobrou houbovou polévku. Recept zvládne úplně každý!
Čirůvky jsou ne příliš známé houby, které nejsou příliš často sbírané. A to je velká škoda! Naučte se se mnou čirůvky sbírat a zpracovávat ve velmi chutných houbových receptech. Všechny své tipy a rady, jak čirůvky poznat, jak je čirůvky najít a jak s čím se dají čirůvky zaměnit najdete v mém videu na youtube Šumavská houbička.
Ochutnejte také! Čirůvka fialová recept – Houbová topinka s čirůvkami!
Čirůvky dvoubarvé v houbové polévce
Ingredience
- 6 ks čirůvek dvoubarvých
- 1 středně velký brambor
- 2 menší mrkve
- 1/2 červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 500 ml hovězího vývaru nebo vody
- 150 ml 33% smetany
- 2 lžíce másla
- dle chuti sůl, pepř, kmín, mletá sladká paprika a mletá pálivá paprika
- na posypání čerstvá petržel
Instrukce
- Houby očistěte a nakrájejte na plátky nebo menší kousky. Brambor oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Cibuli nakrájejte na jemno. Mrkev oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Do hrnce dejte máslo a orestujte cibuli s mrkví a houbami.
- Po asi 3 minutách přidejte koření a česnek a nechte minutu orestovat.
- Přidejte brambor a zalijte vývarem.
- Vařte do skoro změknutí brambor a poté přilijte smetanu. Pomalu provařte ještě 4 minutky.
- (Na závěr jsem ještě lehce zahustila bramborovým škrobem rozmíchaným v troše vody. )
- Podávejte s čerstvým pečivem, posypané pokrájenou petrželí.