Hlíva růžová recept – Vyzkoušejte jednoduchou a přesto vynikající houbovou smaženici. Lahodná kombinace hlívy růžové, vejce a křupavé topinky. Pokud máte rádi jednoduché recepty, pak je tento s hlívou růžovou právě pro vás.
Hlíva růžová je fascinující houba, která si získává stále větší popularitu nejen mezi domácími pěstiteli, ale i v kulinářském světě. Její sytě růžová barva z ní dělá jednu z nejkrásnějších hub, kterou si můžete vypěstovat přímo doma. Kromě estetického dojmu nabízí také skvělou chuť, která vynikne zejména v jednoduchých, ale chutných pokrmech, jako je třeba tradiční houbová smaženice.
Vypěstujte si hlívu růžovou s Šumavskou houbičkou
Pěstování hlívy růžové je velmi snadné a zvládne ho i začátečník. Stačí zajistit vyšší teplotu a dostatečnou vlhkost, aby se houba mohla správně vyvíjet. Již po dvou týdnech od založení substrátu můžete očekávat první sklizeň. Díky své nenáročnosti a rychlému růstu je ideální volbou pro ty, kdo chtějí mít čerstvé houby po celý rok.

Hlíva růžová recept! Jedním z největších lákadel hlívy růžové je její chuť a vůně. Při smažení se krásně rozvoní a díky své konzistenci a výraznému aroma připomíná slaninu. Proto si ji oblíbili i vegetariáni, kteří hledají rostlinnou alternativu s výraznou chutí. Masitá struktura houby se skvěle hodí do nejrůznějších pokrmů, ale nejvíce vynikne právě ve smaženici s vejci a křupavou topinkou.
Vepřová roláda s hlívou růžovou Hlíva růžová se sýrem
Jak si růžově zbarvenou hlívu uvařit? Inspirujte se v mé kuchařce
Pokud vám houbová smaženice zachutná, určitě vyzkoušejte i další recepty s hlívou růžovou. Výborně se hodí do krémových omáček, těstovin nebo stir-fry pokrmů. Můžete ji také přidat do polévek, zapékaných jídel či připravit marinovanou jako delikatesu k pečivu. Možností je nespočet a tato jedinečná houba vás svou chutí vždy příjemně překvapí.

Vyzkoušejte hlíva růžová recept! Vepřová roláda z panenky plněná nádivkou z hlívy růžové.
Vyzkoušejte tedy tuto jednoduchou a lahodnou smaženici z hlívy růžové. Spojení hub, vajec a křupavého pečiva vás jistě nadchne a možná se i rozhodnete pustit se do jejího domácího pěstování. Tak hurá do kuchyně!

Houbová smaženice s hlívou růžovou
Ingredience
- 100 g hlívy růžové
- 1 malá cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 krajíc chleba
- 3 lžíce másla
- 40 ml vody
- dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín
- na ozdobení bylinky petržel nebo pažitku
Instrukce
- Do pánve dejte rozehřát 2 lžíce másla a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Hlívu růžovou nakrájejte na malé kousky a přidejte k cibuli. Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín dle chuti. Opékejte 5 minut.
- Přilijte trochu vody a nechte pod pokličkou dusit dalších 5 minut.
- Hlívu odhrňte na okraj pánve a na volný prostor dejte lžíci másla a opečte na něm chleba z obou stran do lehce zlatava. Nezapomeňte občas promíchat i hlívu.
- Topinku dejte stranou na talíř a k houbám vlijte rozšlehané vejce. Míchejte dokud vaječná směs neztuhne a poté dejte stranou.
- Houbovou smaženici navrstvěte na topinku a posypte sekanou petrželkou.