Houbová smaženice s vejci a houbami! Už cítíte tu vůni a na jazyku delikátní houbovou chuť? Pokud si chcete na smaženici s houbami a vejci pochutnat, musíte vědět, jaké houby použít! Ne každá houba se do smaženice hodí.
První letošní houbová smaženice. Máme konec května a já našla fajnového kozáka pod břízami a mladého modráka neboli hřiba kováře. Na velké vyvařování z hub to nebylo, ale na smaženici pro jednoho přesně akorát. Možná si říkáte, že smaženici není nic těžkého. Ovšem klasický recept na smaženici můžete velmi snadno zkazit použitím nevhodných hub a nebo příliš krátkou tepelnou úpravou.
Na smaženici se hodí nejen hřiby, zkazit ji mohou měkké babky
Jestli něco nemám ráda, pak to, když je ze smaženice kaše. Můj muž zase nerad, když houby nejsou dostatečně tepelně zpracované a je mu po houbové smaženici těžko.
Zasloužilý houbaři tvrdí, že na správnou smaženici je potřeba alespoň deset druhů hub. Ovšem ze zkušenosti vím, že ne vždy se dá najít tak pestrý košík hub. Osobně na smaženici využívám pravé bílé hřiby, modráky, kozáky, křemenáče, chuť vylepšuji liškami, ryzcy a holubinkami.
Ovšem použití modráka může být ožehavé v případě, že houby dostatečně nepodusíte. Platí, že například hřib kovář nebo hřib koloděj musí projít alespoň 15 minutovou tepelnou úpravou. Když modrákům dopřejete dostatek času, odmění se vám na skvělé chuti, barvě i textuře.
Unikátní houbová kuchařka od Šumavské houbičky
TIP! Nejste si jistí, jaké houby sbírat a co z nich poté vařit? Má houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí 107 houbových receptů z 36 druhů hub. Jde o unikátní koncept, který vám prozradí tajemství celoročního houbaření.
Houbovou kuchařku zakoupíte na www.sumavskahoubicka.cz
Houbová smaženice s vejci a houbami
Ingredience
- 1 kus hřiba kováře
- 1 kus kozáka březového
- 1/2 červené cibule
- 1 krajíc chleba
- 1 lžíce másla
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
- na ozdobení čerstvou pažitku nebo petrželku
Instrukce
- Modráka a kozáka očistěte a nakrájejte na plátky nebo malé kousky.
- V pánvi rozehřejte máslo a přidejte na drobno nakrájenou cibuli a také houby.
- Nechte asi 3 minuty opékat, poté houby okořeňte solí, pepřem a kmínem.
- Ztlumte plamen a nechte houby pod pokličkou dusit asi 10 minut. V případ ěpotřeby podlijte trouchou vody.
- Houby odhrňte na stranu pánve a na volný prostor dejte trochu másla a krajíc chleba. nechte jej 2 minuty opékat a vsáknout do sebe chuť hub z pánve.
- Chleba vyndejte a do pánve přijte vejce. Ihned je promíchejte s houbami a po minutě a půl odstavte z plotny.
- Smaženici s houbami a vejci navrstvěte na chleba a posypte pažitkou nebo potrželkou.