Houbová smaženice s vejci je klasika, která nikdy nezklame! Tento jednoduchý a rychlý recept přináší luxusní chuť, kterou milují všichni houbaři i gurmáni. Stačí pár čerstvých hub, vejce a pár minut na pánvi, a výborná večeře nebo snídaně je hotová. Je to ideální pokrm, když se vrátíte z lesa s košíkem plným hub a chcete si je vychutnat v jejich přirozené podobě.
Klíčovým prvkem smaženice jsou samozřejmě houby. Můžete použít téměř jakékoliv druhy – od hříbků, přes lišky až po méně známé, ale chutné houby jako holubinky či křemenáče. Kombinace hub s jemně míchanými vejci vytváří harmonii chutí, která je plná vůní lesa. S trochou čerstvého másla, bylinek nebo cibulky se obyčejná smaženice snadno promění ve skutečný kulinářský zážitek.
Smaženice se vejci recept od Šumavské houbičky si oblíbíte!
Ve starých kuchařkách se často dočtete, že do správné smaženice by mělo přijít alespoň 10 různých druhů hub. Pokud však přinesete domů méně pestrý košík, bohatě si vystačíte s hřibovitými houbami. Vyhněte se měkčím houbám jako jsou babky, které jsou nasáklé vodou a výsledná smaženice by připomínala spíše kaši. Ideální jsou houby tvrdší – pravé hřiby, holubinky, lišky nebo ryzce. Aby byly houby lépe stravitelné, je důležité je pořádně tepelně upravit: nejprve orestovat dozlatova, poté podlít a podusit, a nakonec znovu vydusit tekutinu a lehce dorestovat. A to je kouzlo dokonalé smaženice!
TIP! Naučte se sbírat méně známé druhy hub na tu nejlepší smaženici! Pořiďte si knižního houbařské průvodce Šumavská houbička v lese a staňte se zkušeným houbařem.
Podle volby hub bude smaženice s vejci pokaždé jiná! Na jaký druh hub nedáte dopustit?
Osobně preferuji ve smaženici holubinky a lišky a nějakého toho zástupce z hřibovitých hub. Smaženici z hub tedy doplňuji kováři, křemenáči, pravými bílými hříbky, klouzky a nebo hřibem hnědým. Na podzim pak ráda experimentuji se smaženicí čirůvkami.
Všechny mé recepty najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni, která vás naučí vařit 107 receptů z 36 druhů hub, které najdete v lese od jara až do zimy. Unikátní houbovou kuchařku s tipy, co sbírat o celý rok můžete zakoupit na www.sumavskahoubicka.cz
Houbová smaženice s vejci recept
Ingredience
- 4-5 hrstí nakrájených lesních hub (já použila kombinaci hřiba smrkového, lišky obecné a holubinky mandlové)
- 1 červenou cibuli
- 1 velký stroužek česneku
- 50 ml vody
- 2 velké lžíce (přepuštěného) másla
- koření dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
- bylinky dle chuti pažitka, oregano
Instrukce
- Do pánve si dejte rozehřát lžíci přepuštěného másla a na něm krátce orestujce na jemno nakrájenou cibuli.
- Po asi minutě přidejte nakrájené houby, koření a na hrubo překrájený česnek. Restujte dvě minuty.
- Přidejte další lžici másla a houby odhrňte na polovinu pánve. Tuk nechte rozehřát spíš na volném prostoru a tam dejte opéct dva krajíce chleba z obou stan do lehce zlatava. Houby nezapomeňte občas promíchat.
- Opečené topinky dejte stranou. Houby podlijte trochou vody, přihoďte oregano a tymián a nechte je ještě 5 minut pod pokličkou dusit.
- Pokličku dejte stranou, bylinky vyndejte a nechte houby opět trochu opéct do zlatova.
- Houby zalijte rozšlehanými vejci a pečlivě míchejte asi jen půl minuty, aby nebyly vejce příliš suché. Poté dejte pánev stranou a ihned podávejte.
- Houbovou smaženici s vejci navrstvěte na opečený chleba a posypte nakrájenou pažitkou.