Stačí vzít dvě hrsti čerstvých hub, jedno vajíčko a plátek dobrého chleba – a vykouzlíte si lahodnou a jednoduchou houbovou směs na topinky, která vás svou chutí nadchne! Tato houbová směs na topinku je důkazem, že skvělá jídla mohou vzniknout i z několika základních ingrediencí, které máme často doma.
Na přípravu této rychlé svačinky nebo večeře stačí opravdu málo času, což oceníte, když potřebujete rychle uspokojit chuť na něco dobrého. Navíc jednoduché kombinace chutí bývají často ty nejlepší. Houby se skvěle doplňují s jemností vajíčka a křupavostí opečeného chleba. Připravte si i vy tuto topinku s houbami a vajíčkem, která vás zahřeje, zasytí a naplní radostí z jednoduchého, domácího jídla!
Vyzkoušejte také! Vynikající recepty z hřibů
Houbová směs na topinku recept, který si zamilujete!
Houbová směs na topinku z čerstvých lesních hub je opravdovým gurmánským zážitkem, který přinese do kuchyně vůni lesa. Ideální je směs z lišek obecných, hřibů smrkových a křemenáčů – každá z těchto hub má svou jedinečnou chuť a společně vytvoří dokonalou harmonii. Lišky dodají lehce pikantní tón a výrazné aroma, hřiby smrkové se postarají o jemnou, máslovou chuť a křemenáče, které jsou pevné a plné lesní vůně, směsi přidají na intenzitě.
Příprava houbové topinky je jednoduchá – houby krátce poduste na másle s cibulkou a česnekem, dochuťte solí, pepřem a snítkou čerstvé petrželky. Směs pak stačí navrstvit na opečený plátek chleba a vytvoříte luxusní, rychlé jídlo, které je plné přírodních chutí a vůní. Pro doplnění pak stačí už jen volské oko!
Plné koše jedlých hub od jara až do zimy!
Chcete se stát zkušenými houbaři a poznat tajemství lesa? S mým houbařským průvodcem Šumavská houbička v lese vás provedu světem hub od základů. Naučíte se rozpoznávat různé druhy jedlých i jedovatých hub, zjistíte, kde a kdy je hledat a na co si dát při sběru pozor.
Průvodce je plný praktických rad a detailních fotografií, které vám pomohou identifikovat houby s jistotou. Už žádné pochyby v lese – s tímto průvodcem získáte potřebnou sebedůvěru a dovednosti k bezpečnému a úspěšnému houbaření!
Lesní houby (hřib, liška, křemenáč) recept
Ingredience
- 2 hrsti očištěných lesních hub (Hřib kovář, Hřib smrkový, Křemenáč, Liška, atd.)
- 1 lžíce másla
- 1 ks menší cibule
- 1 ks stroužek česneku
- 1 dcl bílého vína
- 2 ks vejce
- 2 ks krajíců chleba
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- chilli, petržel (hladkolistá na zdobení)
- sůl, pepř
Instrukce
- Očištěné houby nakrájíte na plátky.
- Rozpalte si pánev a rozehřejte máslo.
- Přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět.
- Přidejte česnek a houby. Nechte asi 3 minuty osmahnout.
- Poté podlijte vínem. Přiklopte pokličkou a duste zhruba 25-30 minut. V případě potřeby ještě lehce podlijte vínem či vodou. Okořeňte tymiánem, solí a pepřem.
- Vytvořte si dva důlky, kam vyklepnete vajíčka, osolte, opepřete, přiklopte a nechte dojít. Více jak 3 minuty na plotně a žloutek už bude tuhý.
- Mezitím si na pánvi rozpalte lžíci slunečnicového oleje a osmahněte na něm dokřupava plátky chleba.
- Topinky můžete potřít česnekem. Obložte houbovou směsí s vajíčkem. Dochuťte chilli vločkami a něčím zeleným – hladkolistá petržel, stonky jarní cibulky, pažitka atd.