Jak na houby shiitake recept? Houbová směs s shiitake je skvělým řešením, pokud hledáte rychlé, chutné a zároveň cenově dostupné jídlo. Tento recept kombinuje výraznou chuť těchto výjimečných hub s jednoduchostí přípravy, díky čemuž si na své přijdou začátečníci i zkušení kuchaři.
Shiitake nejen obohatí každé jídlo svou výraznou umami chutí, ale také přinesou do vaší kuchyně zdraví prospěšné látky, které potěší každého milovníka zdravého stravování.
Jak správně připravit shiitake?
Příprava hub shiitake je snadná, ale má svá specifika, která zajistí, že chuť i textura hub vyniknou naplno. Před tepelnou úpravou je důležité odstranit jejich stonky – jsou sice tužší, ale skvěle se hodí například do vývaru. Shiitake se výborně hodí k dušení, smažení, grilování i fritování. Pokud je chcete dusit, podlévejte je jen minimálně, aby zůstala zachována jejich intenzivní chuť. Výhodou shiitake je jejich univerzálnost – můžete je přidat k masu, do polévek, omáček nebo třeba těstovinových směsí.
Ochutnejte také! Krémová rýže s shiitake z jednoho hrnce
Houby shiitake recept – Jak dlouho vařit shiitake?
Pokud plánujete vařit houby shiitake, držte se jednoduchého postupu. Použijte malé množství vody, přidejte do ní česnek a fenyklová semínka pro zvýraznění chuti a houby vařte přibližně 3 minuty. Poté pánev odstavte a houby nechte dojít pod pokličkou. Vývar, který při vaření vznikne, určitě nevyhazujte – je skvělý jako základ pro polévky a omáčky.
Jak jíst houby shiitake?
Shiitake je vynikajícím doplňkem k různým druhům masa, například kuřecímu nebo králičímu, ale i samostatně jsou skvělou surovinou. Můžete je smažit na pánvi, zapékat v troubě, přidávat do rizot či stir-fry směsí, a dokonce i grilovat nebo udit. Při jakékoliv úpravě však doporučuji šetřit vodou a klást důraz na jejich přirozenou chuť.
Tento jednoduchý shiitake recept na houbovou směs vás provede všemi kroky přípravy a ukáže, jak naplno využít chuť i zdravotní benefity shiitake. Pro další inspiraci si pořiďte mou úspěšnou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni, která přináší spoustu originálních tipů na využití hub. naučí vás celoročně houbařit a jednoduše a chutně vařit z 36 druhů hub.
Houbová směs s houbou shiitake
Ingredience
- 10 kloboučků houby shiitake (sušené shiitake je třeba oživit v horké vodě alespoň 30 minut)
- 1 porce oblíbených nudlí
- 2 jarní cibulky nakrájené na větší kousky
- 120 ml vody
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 větší lžičku kukuřičného škrobu
- na posypání sezamová semínka
Instrukce
- Shiitake houby můžete nechat vcelku nebo kloboučky překrojit napůl.
- Do pánve nalijte dvě lžíce oleje a houby na něm opékejte asi 5 minut.
- Poté přilijte další lžíci oleje, přidejte mrkev, cibulku a opékejte dalších asi 7 minut. Průběžně promíchávejte.
- Mezitím si připravte omáčky smícháním vody, omáček, sezamového oleje, kukuřičného škrobu.
- Omáčku nalijte do pánve a nechte minutu provařit.
- Houbovou směs s shiitake podávejte s vařenými nudlemi, posypané sezamem.