nejlepší houbová kuchařka

Houbová topinka s opeňkou měnlivou – Jednoduchý recept opeňka měnlivá

1.9K

Opeňka měnlivá (Kuehneromyces mutabilis) nejdete v lese od jara do pozdního podzimu. Její vynikající chuť vás uhrane po prvním ochutnání! Je však třeba vědět, jak ji poznat. Naučím vás sbírat opeňku a vytvořit z ní dokonalé houbové topinky.

Velmi chutná houba je to! Jistě, ale jak vypadá? Hlavním znakem opeňky měnlivé je světlejší střed klobouku a tmavší jeho okraj. Klobouk dorůstá až do 6 centimetrů šířky a má žlutohnědou barvu. Noha bývá tuhá, má prsten a šupinky. Ideální je sbírat pouze kloboučky. Houba roste v trsech na tlejícím dřevě buku, kaštanu, lípy, břízy a jiných listnatých stromech.

Hřejivý vývar s opeňkou měnlivou najdete TADY!

Houbová topinka s opeňkou měnlivou a vejcem

Dokonalá houbová topinka s vrstvou opečených hub a správně tekutým žloutkem.
Porce 1
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 10 minut
Celkový čas 20 minut

Ingredience

  • 1 hrst očištěných kloboučku opeňky měnlivé
  • 1 krajíc chleba
  • 1 lžíce másla
  • dle chuti sůl, pepř
  • na ozdobu nakrájená nať jarní cibulky

Instrukce

  • Nejprve si opečeme na másle chléb dokřupava.
  • Další krokem je příprava volského oka a s tekutým žloutkem, já dělám na středním plameni asi 4 minuty.
  • Poté přijde řada na houby, na másle je smažte asi 5-6 minut. Osolte a opepřete.
  • Chléb můžete pomazat česnekovým stroužkem, poté nandáte vrstvu hub a navrch položíte vajíčko.
  • Ozdobit čerstvou natí cibulky a s chutí se zakousnout.

Video

Poznámka:

Chcete se naučit sbírat opeňku měnlivou? Zjistit, kde tato houba roste, jak vypadá? O své houbařské zkušenosti se dělím v tomto youtube videu
Chod: chuťovka, houbová topinka
Kuchyně: česká
Klíčová slova: opeňka měnlivá, opeňka měnlivá recept
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close