Opeňka měnlivá (Kuehneromyces mutabilis) nejdete v lese od jara do pozdního podzimu. Její vynikající chuť vás uhrane po prvním ochutnání! Je však třeba vědět, jak ji poznat. Naučím vás sbírat opeňku a vytvořit z ní dokonalé houbové topinky.
Velmi chutná houba je to! Jistě, ale jak vypadá? Hlavním znakem opeňky měnlivé je světlejší střed klobouku a tmavší jeho okraj. Klobouk dorůstá až do 6 centimetrů šířky a má žlutohnědou barvu. Noha bývá tuhá, má prsten a šupinky. Ideální je sbírat pouze kloboučky. Houba roste v trsech na tlejícím dřevě buku, kaštanu, lípy, břízy a jiných listnatých stromech.
Hřejivý vývar s opeňkou měnlivou najdete TADY!
Houbová topinka s opeňkou měnlivou a vejcem
Ingredience
- 1 hrst očištěných kloboučku opeňky měnlivé
- 1 krajíc chleba
- 1 lžíce másla
- dle chuti sůl, pepř
- na ozdobu nakrájená nať jarní cibulky
Instrukce
- Nejprve si opečeme na másle chléb dokřupava.
- Další krokem je příprava volského oka a s tekutým žloutkem, já dělám na středním plameni asi 4 minuty.
- Poté přijde řada na houby, na másle je smažte asi 5-6 minut. Osolte a opepřete.
- Chléb můžete pomazat česnekovým stroužkem, poté nandáte vrstvu hub a navrch položíte vajíčko.
- Ozdobit čerstvou natí cibulky a s chutí se zakousnout.