Vítám vás na mém blogu, kde se dnes podíváme na jeden z mých nejoblíbenějších receptů – houbové kuličky z lesních hub s krémovými těstovinami. Tento pokrm je nejen výjimečně chutný, ale také skvělým způsobem, jak využít chutné houby z našich lesů.
Lesní houby dodávají kuličkám nezaměnitelnou chuť a aroma, které se skvěle snoubí s krémovými těstovinami. Připravte si směs z těch nejčerstvějších hub, které nasbíráte během houbařských výletů. Kuličky pak jednoduše spojíte s těstovinami ve smetanové omáčce, která celému jídlu dodá jemnost a krémovou texturu.
Já použila směs hub, které jsou v lese sna dna každém kroku. Jde především o holubinku nazelenalou, holubinku mandlovou, lišku obecnou, klouzka sličného a přidala jsem i lišku ametystovou a hřiba kováře.
Pokud si nejste jistí, jaké houby použít, nebo kde je hledat, nezapomeňte se podívat na můj YouTube kanál Šumavská houbička, kde najdete spoustu praktických tipů a triků na rozpoznávání a sběr hub. A pokud chcete ještě více inspirace do vaší kuchyně, určitě si pořiďte mou houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni, která je plná lahodných receptů a užitečných rad.
Pojďte se tedy pustit do přípravy tohoto lahodného a sytého pokrmu, který vás svou chutí přenese přímo do srdce lesa!
Vynikající houbové kuličky s krémovými těstovinami
Ingredience
- 4 hrsti lesních hub (já použila holubinku nazelenalou, holubinku mandlovou, lišku obecnou, lišku ametystovou, hřiba kováře a klouzka sličného)
- 1 hrst mandlí (lze použít i kešu, vlašské nebo pekanové ořechy)
- 1 dcl bílého vína
- 120 ml 33% smetany
- 1 hrst strouhanky
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
- bylinky tymián
- 2 porce vařených těstovin
- 1 hrst strouhaného parmazánu
Instrukce
- Nejdříve si houby očistěte a nakrájejte na kousky.
- V pánvi si rozehřejte máslo a nechte na něm houby orestovat asi 5 minut.
- Nezapomeňte houby osolit, opepřit, okmínovat a přihodit k nim snítku tymiánu.
- Houby zalijte vínem a to nechte vyvařit (trvá to cca dalších 5 minut). Mezitím si krátce opražte nasekané mandle na sucho na pánvi.
- Vyndejte tymián a houby spolu s ořechy dejte do mixéru. Umixujte hladkou kaši, kterou se strouhankou a vejcem promíchejte na kompaktní směs. Pokud jse směs příliš hustá, přidejte 2 lžíce smetany.
- Vytvarujte malé kuličky a ty obalte ve strouhance a dejte je na plech na pečicí papír. Lehce je pocákejte slunečnicovým olejem a pečte je na 190 stupňů do lehce zlatova. Během pečení je jednou obraťte.
- Mezitím si nechte smetanu s parmazánem zredukovat na pánvi na krémovou omáčku. Do ní přimíchejte vařené těstoviny.
- Těstoviny podávejte s houbovými kuličkami, posypané čerstvými bylinkami.