Shiitake houby budete milovat po prvním ochutnání! Mají nezvyklou, silnou, lehce kořenitou umami chuť, která vás bude bavit v klasických houbových receptech i ve vaření inspirovaném čínskou kuchyní. Naučte se jednoduché houbové špecle se shiitake.
Shiitake jsou pro svou umami chuť a univerzálnost velmi oblíbené houby. Patří mezi světově nejpěstovanější druhy hub a ani já jsem neodolala a shiitake si doma na koupeném substrátu vypěstovala. Jak houby shiitake uvařit a jak je snadno vypěstovat ukazuji ve svém novém videu na youtube kanále Šumavská houbička.
Houbové špecle s houbou shiitake
Skvělá omáčka z shiitake je rychle hotová a tak dobrá!
Ingredience
- 1 miska čerstvých shiitake (sušené je třeba namočit předem)
- 1 porci kupovaných chlazených špeclí
- 1 červená cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 100 ml vývaru (libovolného)
- 100 ml 33% smetany
- dle chuti sůl, pepř
Instrukce
- Houby na krájejte na plátky, nohy odkrojte (jsou tuhé). Cibuli nakrájejte najemno.
- V pánvi rozehřejte lžíci másla a orestujte na něm cibuli.
- Poté přidejte houby a dle potřeby ještě trochu másla a dle chuti koření. Houby 2 minuty opečte a poté přidejte mouku. Opékejte další minutu.
- Přilijte vývar a nechte 5 minut podusit.
- Zalijte smetanou a tu nechte zredukovat do požadované hustoty.
- Mezitím si na jiné pánvi opečte chlazené špecle na troše másla.
- Servírujte špecle s shiitake omáčkou, posypané petrželí.
Video
Poznámka:
Pěstování shiitake doma je snadné a rychlé! Zkuste si sklidit vlastní úrodu z koupeného substrátu. Ve svém videu na youtube Šumavská houbička vám ukážu, jak na to!