Máte nadbytek lesních hub a nevíte, jak je spotřebovat? Mám pro vás skvělý tip! Vyzkoušejte houby v oleji. Jednoduchý recept s úžasným výsledkem. Já použila lišku obecnou, ale nakládat se dá skoro každý druh lesních hub.
Když jsem koukala na cenu skleničky houbiček v oleji v obchodu, málem na mě šly mdloby, proto jsem se rozhodla ukázat vám, že vytvořit houby v oleji je nejen velmi jednoduché, ale také velmi ekonomické. Tak jdeme na to!
Jak najít v lese houby? Pokud se vám nedaří najít v lese houby a nebo si nejste jistí s jejich určením, začněte mě sledovat na mém youtube Šumavská houbička. Dozvíte se, kde rostou houby, jak je poznat i jak je zpracovat!
Houby v oleji – Výborná liška obecná v oleji
Ingredience
- 4 hrsti lišky obecné
- 2 stroužky česneku
- 1 ks červené cibule
- 1 ks chilli papričky
- 2 ks bobkového listu
- dle chuti sůl, pepř, rozmarýn
- dle potřeby slunečnicový olej
Instrukce
- Houby si očistěte a nakrájejte na menší kousky nebo plátky.
- Časnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kroužky. Chilli papričku nakrájejte na plátky.
- V pánvi si rozehřejte asi lžíci oleje a přidejte cibuli a houby. Okořeňte je solí a pepřem a nechte je restovat. Až pustí houby vodu, přiklopte pokličkou a nechte vydusit asi 10 minut.
- K orestovaným liškám a cibuli přidejte česnek, chilli, bobkový list, rozmarýn a směs promíchejte. Nechte rozvonět a poté odstavte z plotny.
- Vysterilizovanou a vysušenou sklenici naplňte houbovou směsí a zalijte olejem. Dejte do chladničky alespoň na týden uležet.
- Skladujte v chladu. Podávejte k sýrům a masu.