Kdo by nemiloval hovězí guláš! Já ho nejraději s domácím knedlíkem, ale nepohrdnu ani čerstvým chlebem. Když jsem s vařením začínala, receptu na hovězí guláš s houbami jsem se ze strachu z pokažení vyhýbala. Přitom je to tak snadné! Zkuste se mnou českou klasiku provoněnou pravými hřiby ze Šumavy.
Při vaření guláše dodržuji tři zásady. Kvalitní maso, hodně cibule a dostatek času. Na guláš se nesmí spěchat, a pokud spěcháte, pak je ideální použít papiňák. Jenže ten já nemám, a tak je třeba věnovat nědělnímu obědu dopoledne. Tím však háčky ve vaření končí. Dál už je to snadné a výsledek zaručený.
TIP! Znáte Kotrč kadeřavý? Jde o delikátní houbu, která se hodí na Falešnou dršťokovou polévku.
Hovězí guláš se sušenými houbami
Ingredience
- 2-3 hrsti sušených hřibů lze použít i mix sušených lesních hub
- 400 g hovězího masa nakrájeného na drobnější kostky
- 5 ks červené cibule nakrájené na jemno
- 1 litr vody
- 3 lžíce sádla
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce sladké červené papriky mleté
- 1 lžička gulášového koření
- 2 lžičky majoránky
- 2 ks bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- dle chuti sůl, pepř
Instrukce
- Připravíme si všechny ingredience.
- V hlubším hrnci si rozehřeji 2 lžíce másla a orestuji na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
- Po asi třech minutách restování přidávám maso, které je třeba opéct ze všech stran tak, aby neztratilo šťávu.
- Poté přidávám česnek, sladkou papriku, kmín a gulášové koření. promíchám a zaliji vlažnou vodou.
- Přisypu sušené houby, bobkový list, nové koření, osolím a opeřím.
- Vařím do měkka cca dvě hodiny. Guláš není třeba zahušťovat, dostatek cibule guláš krásně zahustí.