V jednoduchosti je krása. A tak se o ni snažím při každém vaření. Základní suroviny, jednoduché kombinace, to je u mě základ kuchařského úspěchu. Představuji vám své eso v rukávu, když nemám moc času a potřebuji udělat jídlo, které udělá ”wow efekt” pro oko i jazyk strávníka. Hovězí steak a nejjednodušší omáčka ze sušených hub, v tomto případě hřibů smrkových.
Maso na pánvi dělám stále stejným způsobem, ať se jedná o hovězí nebo vepřové. Maso nechám ideálně hodinku v pokojové teplotě, pomazlím ho v oleji a pak zprudka smažím ze všech stran. Právě tak zůstane maso plné šťávy a na povrchu je opečené a láká k zaříznutí.
Co se týká přílohy zvolila jsem brambory Hasselback, které jsou rychlovka a chutnají každému. Jsou navíc plněné dalšími sušenými hřiby, takže houbová chuť je ještě více umocněná a je to vše tak nějak pěkně propojené. Recept na houbové brambory Hasselback najdete TADY.
Uvařte si také! Liškovou omáčku z čerstvých Lišek obecných.
Hovězí steak a houbová omáčka ze sušených hub
Ingredience
- 1 plátek hovězího steaku
- 2 hrsti sušených hub (Hřib smrkový)
- 250 ml smetany ke šlehání 30%
- koření sůl, pepř
Instrukce
- Připravíme si všechny ingredience.
- Hovězí steak ideálně pokojové teploty pomazlíme v olivovém oleji.
- Sušené houby rozmixujeme v mixéru na jemný prášek.
- Rozpálíme si pánev tak, aby se z ní začalo lehce kouřit. Steak začneme opékat ze všech stran. Délka opékání jedné strany záleží na tloušťce steaku. Takto vysoký (2-3 cm) opékám cca dvě až tři minuty z každé strany. Pokud máte steak užší, toto propečení stačí. Vyšší steak jsem tentokrát dala ještě na 4 minuty do trouby k bramborám Hasselback. Po upečení je třeba nechat maso odpočinout zhruba 10 minut na talíři.
- Zatímco maso odpočívá, připravíme si omáčku. Do pánve po opečení steaku nalijeme smetanu a přisypeme prášek ze sušených hub. Promícháme a necháme vyvařit omáčku v hustotu, která nám vyhovuje.
- Omáčku ze sušených hub nalijeme na talíř. Steak nakrájíme na plátky a položíme na omáčku. Steak bohatě osolíme a opeříme. Podáváme s pečenými brambory Hasselback.