Houbový guláš je česká klasika, kterou by měl vyzkoušet každý milovník hub. Ale na tom, jak moc guláš z hub bude dobrý, závisí fakt, kterou houbu na něj použijete. Já tentokrát uvařila sytý guláš z ryzce a bylo tak dobré, že už jiný vařit ani nebudu!
Na ryzcový guláš se nejlépe hodí aromatický a lahodný ryzce syrovinka, ale pokud se vám nedaří tuto typicky letní houbu najít, pak lze použít i ryzce smrkového nebo pravého. Syrovinka se dá najít typicky pod borovicemi, ale vyrůstá i v listovém opadu pod buky a duby, či pod vzrostlými smrky.
Přečtěte si: Jak poznat ryzce syrovinku?
Nejlepší recepty z ryzce syrovinky! Já miluji syrovinky v tataráku
Jelikož roste syrovinka na Šumavě velmi hojně, vařím z ní opravdu často. Mezi nejlepší recepty z ryzce syrovinky patří houbový tatarák, krémové rizoto, ryzci na sádle nebo houbové máslo se syrovinkou. Lahodná je také zelňačka se syrovinkou.
Všechny mé recepty najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni, která je dostupná pouze na mém oficiálním eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Houbový guláš z ryzce
Ingredience
- 6 středně velkých ryzců syrovinek (lze použít i jiné druhy ryzců)
- 1 bílá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce másla
- 600 ml vývaru
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- dle chuti bobkový list, Nové koření, gulášové koření, sůl, pepř
- bylinky majoránka, pažitka
Instrukce
- Ryzce syrovinky očistěte a nakrájejte na středně velké kousky. Cibuli nakrájejte na jemno, česnek na plátky.
- Do hrnce dejte rozehřát lžíci másla a přidejte ryzce a cibuli. Opékejte asi 2 minuty.
- Přidejte další máslo a zasypte moukou. Pečlivě promíchejte a nechte máslovou jíšku opékat další minutu.
- Přidejte rajčatový protlak a koření dle své chuti.
- Za stálého míchání přilévejte postupně vývar.
- Nechte asi deset minut provařit.
- Podávejte s čerstvým pečivem.