Houbový kuba je typické staročeské jídlo, které se obvykle jí k obědu na Štědrý den. Jde o velmi chutný pokrm, na kterém si můžete pochutnat jen tak, ale lze jej udělat i jako skvělou přílohu k pečenému masu. Dnes vám ukážu, jak si udělat houbového kubu jednoduše a výsledek byl dokonalý!
Jaké houby použít? Nejlepší houbový kuba je ze stročku trubkovitého
V mnoha domácnostech se na houbového kubu používají sušené hřiby z léta, ale typickou houbou pro tento vánoční pokrm z hub je stroček trubkovitý. Tato aromatická houba není příliš krásná, ale co jí chybí na vzhledu, plně vyvažuje svou omamnou vůní a vynikající chutí, které nemohou hřiby nikdy dosáhnout. Ne nadarmo je stroček trubkovitý jedna z nejdražších tržních hub.
Kde najít stročky? Šumavská houbička poradí
Na stročky doporučuji vyrazit od srpna do listopadu do listnatých nebo smíšených lesů, kde lze stročky najít v listovém opadu, ale i v mechových částech lesa. Stroček vyrůstá ve skupinách, vzhledem k jeho černé barvě je však špatně vidět. Na stanovištích vyrůstá opakovaně každý rok. Pokud chcete stročka trubkovitého nakoukat a zvýšit šance na jeho objevení, doporučuji shlédnout má houbařská videa.
Nenechte si ujít: Plný koš luxusních podzimních hub – Stroček trubkovitý
Houbový kuba
Ingredience
- 60 g sušených hub (nejlépe stroček trubkovitý nebo kadeřavý)
- 200 g krup
- 200 ml vývaru (nebo vody z namáčených hub)
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- 1 větší lžíci sádla
- 1 lžíci másla
- dle potřeby sůl, pepř, drcený kmín
Instrukce
- Nejdříve si propláchněte kroupy, které mohou být namočené předem. Uvádí se, že předem namáčené kroupy jsou nejen měkčí, ale také nezpůsobují plynatost.
- Propláchnuté kroupy dejte na 25 minut vařit do osolené vody. Poté sceďte.
- Během vaření krup je třeba oživit houby. Zalijte je horkou vodou a nechte pod pokličkou 15 minut nabobtnat. Poté houby sceďte (vodu nevylévejte, pokud nemáte vývar), houby vymačkejte a překrájejte na menší kousky.
- Na pánvi si rozehřejte lžíci sádla a přidejte na drobno nakrájenou cibuli. Poté co začne lehce zlátnout, přidejte nakrájený stroček trubkovitý. Okořeňte solí, pepřem a kmínem. Restujte asi 2 minuty.
- Houby zalijte vývarem a nechte pod pokličkou 10 minut dusit.
- Když je vývar téměř vyvařený, přidejte scezené uvařené kroupy, na jemno utřený česnek a mezi dlaněmi prolisovanou majoránku. Promíchejte a nechte chvíli opékat.
- Přidejte lžíci másla a nechte jej rozpustit, houbový kuba získá krémovou konzistenci.
- V této fázi můžete staročeského kubu podávat, nebo jej můžete nechat ještě krásce zpéct v troubě. Zapečený houbový kuba je na povrchu lehce křupavý a uvnitř krásně vláčný. Houbového kubu zapečte na 220 stupňů Celsia asi 5 minut. Příliš dlouhé zapékání houbového kubu vysuší.
- Houbový kuba je skvělý jako samotné hlavní jídlo, ale lze ho podávat i jako přílohu k masu.