nejlepší houbová kuchařka

Jak udělat houbového kubu? Houbový kuba recept!

1.7K

Houbový kuba je typické staročeské jídlo, které se obvykle jí k obědu na Štědrý den. Jde o velmi chutný pokrm, na kterém si můžete pochutnat jen tak, ale lze jej udělat i jako skvělou přílohu k pečenému masu. Dnes vám ukážu, jak si udělat houbového kubu jednoduše a výsledek byl dokonalý!

Jaké houby použít? Nejlepší houbový kuba je ze stročku trubkovitého

V mnoha domácnostech se na houbového kubu používají sušené hřiby z léta, ale typickou houbou pro tento vánoční pokrm z hub je stroček trubkovitý. Tato aromatická houba není příliš krásná, ale co jí chybí na vzhledu, plně vyvažuje svou omamnou vůní a vynikající chutí, které nemohou hřiby nikdy dosáhnout. Ne nadarmo je stroček trubkovitý jedna z nejdražších tržních hub.

Kde najít stročky? Šumavská houbička poradí

Na stročky doporučuji vyrazit od srpna do listopadu do listnatých nebo smíšených lesů, kde lze stročky najít v listovém opadu, ale i v mechových částech lesa. Stroček vyrůstá ve skupinách, vzhledem k jeho černé barvě je však špatně vidět. Na stanovištích vyrůstá opakovaně každý rok. Pokud chcete stročka trubkovitého nakoukat a zvýšit šance na jeho objevení, doporučuji shlédnout má houbařská videa.

Nenechte si ujít: Plný koš luxusních podzimních hub – Stroček trubkovitý

Houbový kuba

Jednoduchý recept na houbového kubu se stročky
Porce 3
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 50 minut

Ingredience

  • 60 g sušených hub (nejlépe stroček trubkovitý nebo kadeřavý)
  • 200 g krup
  • 200 ml vývaru (nebo vody z namáčených hub)
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 větší lžíci sádla
  • 1 lžíci másla
  • dle potřeby sůl, pepř, drcený kmín

Instrukce

  • Nejdříve si propláchněte kroupy, které mohou být namočené předem. Uvádí se, že předem namáčené kroupy jsou nejen měkčí, ale také nezpůsobují plynatost.
  • Propláchnuté kroupy dejte na 25 minut vařit do osolené vody. Poté sceďte.
  • Během vaření krup je třeba oživit houby. Zalijte je horkou vodou a nechte pod pokličkou 15 minut nabobtnat. Poté houby sceďte (vodu nevylévejte, pokud nemáte vývar), houby vymačkejte a překrájejte na menší kousky.
  • Na pánvi si rozehřejte lžíci sádla a přidejte na drobno nakrájenou cibuli. Poté co začne lehce zlátnout, přidejte nakrájený stroček trubkovitý. Okořeňte solí, pepřem a kmínem. Restujte asi 2 minuty.
  • Houby zalijte vývarem a nechte pod pokličkou 10 minut dusit.
  • Když je vývar téměř vyvařený, přidejte scezené uvařené kroupy, na jemno utřený česnek a mezi dlaněmi prolisovanou majoránku. Promíchejte a nechte chvíli opékat.
  • Přidejte lžíci másla a nechte jej rozpustit, houbový kuba získá krémovou konzistenci.
  • V této fázi můžete staročeského kubu podávat, nebo jej můžete nechat ještě krásce zpéct v troubě. Zapečený houbový kuba je na povrchu lehce křupavý a uvnitř krásně vláčný. Houbového kubu zapečte na 220 stupňů Celsia asi 5 minut. Příliš dlouhé zapékání houbového kubu vysuší.
  • Houbový kuba je skvělý jako samotné hlavní jídlo, ale lze ho podávat i jako přílohu k masu.

Video

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbový kuba, staročeský kuba s houbami, vánoční kuba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close