Korč kadeřavý je vynikající houba, ktereu všichni chtějí jíst, ale nikdo čistit! Naučím vás, jak kotrč vymýt a pečlivě vyčistit. Vymyvání kotrče není nic těžkého, chce to jen dodržet určité zásady.
Kotrč kadeřavý je zvláštní houba, která se dá najít během léta a podzimu u borovic. Kotrč svým vzhledem připomíná květák, mozek nebo mořskou houbu. Čím je kotrč mladší tím, je světlejší, stářím tmavne a zasychá. Osobně nejradši sbírám plodnice velké od 15 do 25 cm. Větší už bývají tužší a ne tolik křupavé.
TIP! Chcete se naučit kotrč najít, rozeznat i zpracovat? Sledujte má houbařská videa na youtube ŠUMAVSKÁ HOUBIČKA, kde předávám zkušenosti a tipy přímo z lesa.
Jak kotrč kadeřavý vyčistit? V žádném případě ho nenamáčejte do kýble s vodou!
Pokud se vám podaří ne příliš hojnou houbu najít, pak budete jistě řešit, jak kadeřavého vzhledu houby vytahat lesní nečistoty a jak ho dokonale vymýt? Předtím, než vám ukážu, jak na vyčistění kotrče, tak vám řeknu co rozhodně nedělat! Na internetu se můžete dočíst lidové rady, že nejlepší je namočit kotrč na den nebo dva do kýble s vodou a nečistoty vyplavou samy. Tím, že kotrč namočíte do vody, pak možná vyleze všechen hmyz, ale zbytek zůstane na místě. A co hůř, dlouhým namáčením houby ve vodě ztratíte ceněné vlastnosti v podobě skvělé chuti houby, její vůně a také žádoucí křupavé konzistence. Z luxusní houby se stane houba podprůměrná.
Kotrč je nejlepší nejdříve rozebrat na menší kousky, které vymývejte buď v napuštěné vodě nebo pod vodou tekoucí. Na pomoc si lze vzít jemný kartáček, pinzetu nebo malý nožík. Já vymývám kotrč těsně před zpracováním do jídla. Kotrč přinesený z lesa vydrží v lednici až 4 dny. Vyčištěný kotrč lze uvařit nebo usušit.
Podívejte se na návod, jak správně a pečlivě vyčistit kotrč kadeřavý!