Jidášovo ucho recept, který si zamilujete! Jednoduchý salát s jidášovo uchem je velmi chutný a hodí se jako skvělá příloha k masu i do baget. Skvěle vychucený salát s boltcovitkou bezovou rozhodně musíte vyzkoušet.
Zeleninu mám hrozně ráda a mrkev v mé lednici nikdy nechybí. Je to základ polévek, salátů i třeba svíčkové. Takže pokud se vám v lednici také nějaká válí, využijte ji a spolu s jidášovo uchem nakombinujte v dokonale vychucený salátek, který si vychutnáte jen tak, jako přílohu k masu, či náplň bagety.
Jidášovo ucho recept – Jak zpracovat jidášovo ucho?
Jidášovo ucho je díky své neutrální chuti možné spojit v podstatě s čímkoliv, ale já si ho oblíbila především ve smažené rýži, ve stir-fry směsích a také v houbovém čaji. Kouzelné na něm je i to, že si jej můžete snadno koupit, ale ještě snadněji najít v lese. Roste totiž na kdejakém bezu a vám tak zpestří procházku u řeky.
Houbařský TIP! Podívejte se, kde najít bolcovitku bezovou, ucho Jidášovo (Auricularia auricula-judae).
Jak skladovat jidášovo ucho
Jidášovo ucho lze skladovat několika způsoby, aby si uchovalo svou kvalitu a zdravotní přínosy:
- Čerstvé skladování: Čerstvé jidášovo ucho můžete skladovat v lednici. Vložte jej do papírového sáčku nebo lehce otevřeného plastového sáčku, aby mohlo dýchat a nezačalo plesnivět. V lednici vydrží čerstvé přibližně týden.
- Sušení: Sušené jidášovo ucho se skladuje velmi dobře a je to jeden z nejlepších způsobů uchovávání. Plodnice usušte v sušičce na ovoce nebo při nízké teplotě v troubě (kolem 40–50 °C). Usušené houby pak uchovávejte v uzavřené nádobě na suchém, tmavém místě, kde vydrží i několik let. Sušením ztrácí houba hmotnost a získává tmavší barvu, což je normální.
- Mražení: Jidášovo ucho lze také mrazit. Před mražením je doporučeno houby mírně povařit nebo blanšírovat. Po vychladnutí je dejte do mrazicích sáčků nebo nádob a uložte do mrazáku. V mrazáku vydrží několik měsíců, aniž by ztratilo na kvalitě.
- Namočení a skladování ve vývaru: Pokud již houby namočíte nebo uvaříte, můžete je uchovávat v lednici ve vzduchotěsné nádobě po dobu 2–3 dní. Vývar, ve kterém se vařily, můžete také uchovat a použít jako základ pro další pokrmy.
Každá z těchto metod vám umožní uchovat jidášovo ucho tak, aby bylo připraveno k použití v kuchyni, kdykoliv si vzpomenete.
Uvařte si také: Jednoduchou kuřecí polévku s jidášovo uchem. Zahřeje a bude chutnat!
Na co je jidášovo ucho? Léčivé účinky vás překvapí
Houba jidášovo ucho má široké zdravotní účinky. Pomáhá zlepšovat psychický stav, snižuje vysoký krevní tlak a působí jako přírodní antikoagulant, čímž předchází tvorbě krevních sraženin, kornatění cév a trombóze. Slouží také jako prevence proti infarktu myokardu. Díky výrazným antioxidačním vlastnostem podporuje regeneraci těla, což oceníme zejména při vyčerpání organismu, například po porodu nebo náročné fyzické zátěži.
Asijský mrkvový salát s jidášovo uchem
Ingredience
- 1 hrst sušeného jidášového ucha
- 3-4 ks mrkve
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička rybí omáčky
- 1 větší lžička sojové omáčky
- 1-2 lžičky světlého a tmavého sezamu
- 1 jarní cibulka (nemusí být)
- 1 stonek čerstvé hladkolisté petržele
Instrukce
- Připravíme si všechny ingredience.
- Pokud máte sušené ucho, je třeba si ho nejdříve namočit do vody. Já používám vroucí a nechávám 10-15 minut louhovat. Vodu nevylévám, lehce přisladím medem a piji jako houbový čaj z jidášovo ucha.
- Mezitím si oškrábu mrkev a škrabkou julienne nakrájím na tenké proužky. Lze to udělat i nožem, ale je to zdlouhavější a pomalejší práce.
- Mrkev přendám do misky a nabobtnalé jidášovo ucho nakrájím na jemné proužky. Přidám k mrkvi.
- Nahrubo pokrájím petržel a šup s ní do salátu.
- Nyní je čas na dochucení. Uvedené množství sezamového oleje, rybí omáčky, sójové omáčky, šťávy z citrónu přidám k mrkvi a uchu a pečlivě promíchám.
- Nakonec posypu sezamovými semínky. Salát s jidášovo uchem je vhodný jako příloha ke grilovanému masu, do burgerů, baget.