Od března do dubna můžete v českých hájích a lužních lesích pod osikami, olšemi a nejčastěji trnkami (au, au!) najít nejchutnější jarní houbu – Kačenku českou (Verpa bohemica). Její chuť je mnohými oslavována jako něco, co vám už v prosinci nedá spát. Proto najdete-li Kačenku českou, neváhejte, sbírejte a bužírujte!
Jelikož já jsem na pořádné ”kačenkoviště” neměla příliš štěstí, budu vařit pouze z jedné Kačenky české! Recept však sklidil úspěch a jeho výhoda je, že se dá použít jak na plný koš Kačenek, tak na jednu úžasnou houbovou jednohubku.
Video, jak najít Kačenku českou (Verpa bohemica) najdete na mém youtube kanálu Šumavská houbička.
Kačenka česká na slaninové topince
Ingredience
- Kačenka česká
- 1-3 plátek slaniny
- 1-2 ks jarní cibulky
- 1 lžíce másla
- 1 ks bagety
Instrukce
- Kačenku českou je třeba očistit od případných nečistot. Zejména zvrásněný klobouk je lapačem nečistot. Těch se zbavíte proudem vody a jemným kartáčkem. Poté kačenku nakrájejte na menší kousky.
- Bílé konce jarní cibulky nakrájejte na jemno. Slaninu na menší širší plátky.
- Na rozpálené pánvi osmažte slaninu do křupava.
- Na výpeku ze slaniny krátce orestujte cibulku, přidejte máslo a Kačenku českou.
- Restujte cca 5 minut. Kačenka je jemná houba tudíž ji nemusíte na pánvi mučit příliš dlouho. Zvláště pokud nemáte pánev plnou hub, ale spíš zeje prázdnotou.
- Mezitím si připravte na suché pánvi nebo v toastovači křupavou topinku.
- Na pečivo naservírujte slaninu a poté orestované houby s cibulkou. Ozdobte kouskem natě jarní cibulky.