Kačenka česká (Verpa bohemica) je vynikající jarní houba. Pokud se vám podaří ji najít, určitě vyzkoušejte tento recept! Kačenka česká s krémovou čočkou a ztraceným vejcem je sytá, lahodná dobrota, která chutná všem!
Pozor! Kačenka česká je jedlá houba, která může ovšem citlivějším jedincům vyvolat alergické reakce v podobě zvracení nebo střevních problémů. Pokud ochutnáváte kačenku poprvé, zkuste nejdříve malé množství.
Kačenku českou můžete v přírodě najít od března do konce května. Vyrůstá na vápenitých půdách pod listy jasanů, osik, třešní. Vyhledává i blízkost křovin. Najít lze v parcích, sadech, lužních lesích. Jde o velmi chutnou, aromatickou houbu, která je dobře poznatelná a v kuchyni všestranně použitelná. Vyzkoušet můžete kačenku českou na topince nebo ve smetanové omáčce se steakem.
Kačenka česká recept s krémovou čočkou a ztraceným vejcem
Ingredience
- 1 miska čerstvých kačenek českých
- 120 g vařené čočky
- 2 stroužky česneku
- 1/2 červené cibule
- 100 ml 33% smetany
- 1 lžíce másla
- dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín
- dle potřeby slunečnicový olej
- čerstvé bylinky pažitku, tymián
Instrukce
- Kačenku českou pečlivě očistím a nožičky překrájím.
- Připravím si ztracené vejce tak, že malou misku vyložím kouskem fresh folie, tu vymažu olejem a vyklepnu do ní vejce, zamotám do balíčku a dám na 2 a půl minuty vařit, poté vyndám a nechám stranou.
- Do hlubší pánve si dám máslo a nakrájenou cibulku. Nechám minutu restovat a poté přidám kačenku českou. Po dalších 2 minutách přidávám snítku tymiánu a na jemno nakrájený česnek. Přiklopím poklicí a nechám dusit asi 10 minut ve šťávě, kterou kačenka pustí. V případě potřeby lze lehce podlít vodou.
- Poté přidám vařenou čočku, sůl, pepř, kmín a minutu nechám opékat.
- Přiliji smetanu a nechám ji zhoustnout do krémové konzistence.
- Krémovou čočku na servíruji na talíř, na ní položím vejce a ozdobím pažitkou a tymiánem.