Jaro je období, kdy se člověk snaží o zdravý životní styl a fresh jídelníček. Dojděte si v rámci jarní procházky pro kačenku českou a udělejte si ji s mladým špenátem. Nic lepšího pro sebe a svůj mlsný jazýček udělat nemůžete!
Kačenka česká je výborná jarní houba, kterou najdete pod třešněmi, osikami, topoly, vrbami či trnkami. Jde o nenápadnou houbičku, kterou snadno poznáte. Hledejte ji v lužních lesích, pod křovinami, v parcích, hájích a u rybníků. Vždy se schovává pod vrstvou listového opadu.
Kačenka česká (Verpa bohemica) je gurmánsky ceněná houba, bohužel však není houba tržní, proto si ji nelze nikde koupit. Jedinou možností, jak delikátní kačenku ochutnat, je houbu si najít. Mrkněte na mé houbařské video, které vám pomůže kačenku českou najít i poznat. Sledujte můj houbařský youtube kanál Šumavská houbička a staňte se zkušeným celoročním houbařem.
Kačenka česká ve smetanové omáčce s mladým špenátem
Ingredience
- 20 malých kačenek českých (Verpa bohemica)
- 1 porci bramborových šišek (nebo noků)
- 1 hrst mladého špenátu
- 1 stroužek česneku
- 100 ml hovězího vývaru
- 50 ml 33% smetany
- 2 lžíce másla
- dle chuti sůl, pepř, snítku tymiánu
Instrukce
- Drobné kačenky očistěte vodou a kartáčkem a pokud jsou mladé, nechte je vcelku. Větší kačenky překrojte podélně napůl. Česnek nakrájejte na plátky.
- Do menší pánve dejte máslo a nechte na něm pozvolna opékat bramborové šišky do lehce zlatova.
- V druhé pánvi rozehřejte lžíci máslo a přidejte kačenky. Nechte je restovat. Po 2 minutách osolte, opepřete a přidejte tymián.
- Houby zalijte vývarem a nechte je pod pokličkou 10 minut dusit.
- Houby zalijte smetanou a tu nechte zredukovat do požadované konzistence.
- Na závěr do omáčky přidejte mladý špenát a nechte ho zvandnout.
- Omáčku s kačenkou českou a špenátem nalijte na talíř a přidejte opečené bramborové šišky.