Pokud máte rádi lahodná a sytá jídla, pak je tento recept na krémové houbové rizoto s ryzcem syrovinkou přesně pro vás. Ryzec syrovinka, s jeho jedinečným slanečkovým aroma a chutí, dodává tomuto rizotu nezaměnitelný charakter.
Ryzec syrovinka je jednou z nejoblíbenějších hub mezi houbaři díky své specifické vůni a chuti. Tuto houbu můžete najít pod borovicemi, smrky i buky od léto do podzimu. Při poranění roní bílé aromatické mléko, které je nositelem slanečkové chuti i vůně.
TIP! Pokud si nejste jisti, jak tuto houbu správně rozpoznat, navštivte můj YouTube kanál Šumavská houbička, kde vás naučím být zkušeným hubařem.
Pro více inspirace a receptů s houbami si nezapomeňte prohlédnout mou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni. Tato kniha je plná chutných receptů a užitečných rad, jak co nejlépe využít houby, které si nasbíráte v lese po celý rok. Je ideálním průvodcem pro každého, kdo chce zkusit nové a zajímavé pokrmy s houbami.
Houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni koupíte na mém oficiálním eshopu www.sumavskahobicka.cz
Nyní se pojďme podívat, jak připravit toto vynikající krémové houbové rizoto s ryzcem syrovinkou. Tento recept je nejen snadný na přípravu, ale také plný bohaté chuti, která potěší všechny milovníky houbových pokrmů.
Krémové houbové rizoto s ryzcem syrovinkou
Ingredience
- 80 g rýže Arborio
- 2 lžíce másla
- 1 dcl bílého vína
- 1 hrst strouhaného parmezánu
- 500 ml libovolného vývaru (já používám zeleninový nebo hovězí)
- dle chuti sůl
Instrukce
- Syrovinky očistěte a jeden kousek nakrájejte na plátky nebo menší kousky. Druhou syrovinku dejte zatím stranou. Šalotku nakrájejte na jemno.
- V pánvi rozehřejte lžíci másla a syrovinku na něm asi 2 minuty opékejte. Poté přidejte šalotku.
- Přidejte plátek másla a přisypte rýži a za stálého míchání nechte asi minutu opékat.
- Přilijte víno a nechte ho odpařit.
- Následně po troškách přilévejte vařící vývar. Rizoto vařte pod pokličkou a vždy, když se vývar vyvaří, přilijte další. Tento postup opakujte, dokud nebude rýže na zkus.
- Poté do rizoto vmíchejte plátek másla a většinu parmazánu. Promíchejte a rizoto podávejte.
- Na talíři na rizoto nastrouhejte druhý ryzec syrovinku a posypte zbytkem parmazánu.