nejlepší houbová kuchařka

Houbová kulajda jako od babičky – Chutný a jednoduchý recept

292

Kulajda je tradiční česká polévka, která voní po kopru, je příjemně krémová a obohacená o výraznou chuť hub. Tentokrát ji připravíme trochu netradičně – z hlívy citronové. Tato méně známá, ale mimořádně lahodná houba se pyšní jemně citronovým nádechem, který dodá polévce svěží tón a jedinečný charakter. Hlíva citronová je nejen chuťově zajímavá, ale také velmi všestranná a plná živin, což ji činí skvělou volbou pro vaše kulinářské experimenty.

Nejlepší kulajda je z hlívy citronové!

Hlívu citronovou si můžete snadno vypěstovat i doma, což je skvělý způsob, jak mít čerstvé houby vždy po ruce. Stačí si pořídit sadbu v podobě substrátu nebo kolíčků, které aplikujete na vhodný podklad, jako je sláma nebo dřevěné špalky. Při správné péči vám hlíva citronová poskytne bohatou úrodu po celý rok, a to i v menších prostorách, jako je balkon či garáž. Pěstování této houby je nejen praktické, ale také zábavné a obohacující.

pečená hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná je známější druh hlívy. Hlíva citronová je oproti hlívě ústřičné jemnější a zbarvená do žluté barvy.

Před přípravou pokrmů je třeba hlívu citronovou správně zpracovat. Doporučuje se houby jemně očistit vlhkým hadříkem a odstranit případné nečistoty. Klobouky i nožičky hlívy jsou jedlé, a proto se dají využít celé. Pro kulajdu je ideální nakrájet hlívu na menší kousky, aby se krásně propojila s jemně kořeněnou a smetanovou chutí polévky.

Vyzkoušejte také: Smetanová houbová omáčka s kuřecím masem

Unikátní houbová kuchařka vás naučí vařit i celoročně houbařit

Pokud vás zajímá svět hub a rádi byste objevili další recepty i možnosti využití různých druhů hub, doporučuji houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni. Tato jedinečná kniha vás provede jak známými, tak méně obvyklými druhy hub a ukáže, že houbařit a vařit z čerstvých hub lze po celý rok. Obsahuje 107 receptů z 36 druhů hub, rozdělených do čtyř ročních období. Navíc díky QR kódům můžete jednotlivé houby vidět zblízka prostřednictvím videí na kanálu Šumavská houbička.

houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí 107 receptů z 36 druhů hub.

S hlívou citronovou a dalšími druhy hub, které najdete v této kuchařce, si můžete rozšířit svůj kulinářský repertoár a objevit nové chutě. Kulajda připravená podle tohoto receptu bude skvělým způsobem, jak si vychutnat kouzlo tradiční české kuchyně ve spojení s moderními možnostmi využití méně známých hub.

Nejlepší houbová kulajda

Luxusní, jednoduchá, sytá a houbová! Kulajda, jakou budete milovat po první lžíce.
Servings 3
Celkový čas 29 minutes

Ingredients

  • 150 g hlívy citronové
  • 750 ml vývaru
  • 60 ml 33% smetany
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • pár stonků čerstvého kopru
  • dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín, nové koření, bobkový list

Instructions

  • Do hrnce dejte rozehřát máslo a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a na kousky nakrájenou hlívu citronovou. Restujte asi 2 minuty a poté přidejte hladkou mouku. Promíchejte a nechte chvíli opékat.
  • Za stálého míchání přilejte vývar. Přidejte nakrájené brambory, obrané natě kopru, koření a nechte vařit asi 5 minut.
  • Po 5 minutách vyndejte natě kopru, bobkový list a nové koření. Zalijte smetanou a vařte dvě minuty.
  • Poté do polévky vyklepněte vejce, nasekaný čerstvý kopr a vařte další 2 minuty.
  • Na závěr kulajdu dochuťte octem a podávejte.

Video

Notes

Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni je ojedinělá knížka, která spojuje rady zkušené houbařky, skvělé recepty a obsahuje QR kódy, které čtenáře navedou na houbařská videa na youtube Šumavská houbička. Kniha tak naučí houbaře začátečníky sbírat tradiční i netradiční jedlé houby po celý rok.
V kuchařce najdete 36 druhů hub a 107 skvělých houbových receptů, které zvládne každý. 
Knihu koupíte nawww.sumavskahoubicka.cz
Course: oběd, večeře
Cuisine: česká
Keyword: hlíva citronová, hlíva citronová recept, houbová polévka, kulajda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento recept




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close