Kulajda se sušenými houbami je ideální volbou pro všechny, kteří chtějí spojit tradiční chuť s jednoduše dostupnými ingrediencemi. Připravte si tuto polévku v chladnějších dnech, kdy vás zahřeje a potěší svou krémovou konzistencí.
Kulajda se smetanou je tradiční česká polévka, která se svým lahodným spojením chutí stala oblíbeným pokrmem v mnoha domácnostech. Tato verze s využitím sušených hub, především sušených hřibů, přináší do klasického receptu výraznější lesní aroma a bohatou chuť. Sušené houby, tedy sušené hřiby, nejen že dodají polévce chuťovou hloubku, ale také ji krásně provoní.
Nejoblíbenější houbová polévka je kulajda se sušenými houbami
Venku zima až to praští a vy se chcete pořádně prohřát. Jistě budete souhlasit, že nejlépe se člověk zahřeje miskou husté polévky. Proč by tou polévkou nemohla být právě Kulajda! Když do ní přidáte sušené houby z léta bude to zahřátí ještě intenzivnější! Člověk si totiž hned vzpomene na to, na letní dny, plné košíky hřibů – už aby to zase bylo. Teď alespoň ta kulajda se sušenými houbami a čerstvým koprem.
Vyzkoušejte také! Vynikající kulajdu z čerstvých lišek
Popravdě jsem si myslela, že touto dobou budou mé zásoby sušených hub z léta dávno pryč, nebo dobře ať nepřeháním, minimálně na půlce. Jenže díky bohatým úlovkům zimního houbaření se u nás stále vaří z hub čerstvých a na ty sušené si nikdo nevzpomene. Abych tak alespoň trochu odlehčila zásobám, rozdávám po rodině a kamarádech, jenže ti zase žadoní o recepty ze sušených hub. No a tak jsem si řekla, že hodím do placu klasiku – kulajdu.
Zjistěte! Jak správně sušit houby
Jak na kulajdu se sušenými houbami, vejcem a čerstvým koprem
Lahodná kulajda s jednoduchými surovinami je dostatečně sytá, aby posloužila jako hlavní chod. Vychutnejte si tuto tradiční polévku připravenou se sušenými houbami, koprem a vejcem. Recept najdete také mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni.
A kulajda je to opravdu poctivá. Hustá, s pořádnou porcí sušených hub, smetany i kopru. A tak, pokud vám ještě chybí oblíbený recept na kulajdu, tady nabízím ten svůj. Věřím, že stane jedním z oblíbených.
Uvařte si také! Vynikající houbovou směs na topince
Kulajda ze sušených hub
Ingredience
- 2 hrsti sušených hub (já použila směs hřibů smrkových, kovářů a křemenáčů)
- 2-3 ks vajec
- 1 svazek čerstvého kopru (lze použít i nakládaný či sušený)
- 600 ml hovězího vývaru
- 2-3 ks větších brambor
- 100 ml vysokoprocentní smetany
- 1 ks menší červené cibule
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 ks bobkového listu
- 4 kuličky nového koření
- dle chuti sůl, kmín, ocet, cukr
Instrukce
- Sušené houby (můžete použít sušené lišky, sušené hřiby nebo směs sušených hub) zalijte horkou vodou a nechte asi 15 minut odstát. (Ideální je nechat houby namočené cca 2 hodiny nebo přes noc.)
- V hlubším hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm na jemno nakrájenou cibuli.
- Po asi dvou minutách za stálého míchání zasypte moukou a vzniklou jíšku restujte do lehoučce hnědé barvy.
- Zalijte vodou ze sušených hub a houbami. Jíšku pečlivě rozmíchejte.
- Přidejte oloupané, na kousky nakrájené brambory.
- Zalijte hovězím vývarem.
- Osolte, přidejte kmín, bobkový list, nové koření. Vařte do změknutí brambor asi 10 minut
- Dejte si vařit vajíčka natvrdo, cca 8 – 10 minut. Chcete-li tekutější žloutek, dobu vaření zkraťte na 4-5 minut.
- Otrhejte si čerstvý kopr a nasekejte ho na jemno.
- Nyní přilijte do kulajdy smetanu. Pokud se bojíte, že se vám v polévce zdrcne, vlijte do smetany pár lžic polévky a teprve poté nalijte smetanu do polévky.
- Přisypte kopr a dochuťte octem, případně cukrem.
- Kulajdu se sušenými houbami podávejte s vajíčkem a čerstvým chlebem.