nejlepší houbová kuchařka

Recept Jidášovo ucho – Kuřecí polévka s jidášovo uchem a zeleninou

5K
SPECIALITA

Jidášovo ucho perfektně doplní každé vaše jídlo, zvláště to s nádechem čínské kuchyně.

Nejlepší je polévka s jidášovo uchem, která zahřeje, zasytí a předá pozitivní účinky této netradiční houby. Bolcovitka bezová, houbička, která vypadá jako ucho, je hojně k nalezení nejen v divoké přírodě na bezu, ale i na pultech nejednoho supermarketu.

Jidášovo ucho nemá samo o sobě příliš výraznou chuť, o to více se dá kombinovat s dalšími potravinami. Co mu ovšem chybí na chuťové výraznosti, vyvažuje jeho prospěšnost. Pozitivní účinky můžete okusit v čaji z jidášovo ucha.

Jak zpracovat jidášovo ucho? Polévka s jidášovo uchem a další nejlepší recepty

Jidášovo ucho je velmi všestranná houba, kterou lze použít v mnoha pokrmech. Díky své jemné chuti a lehce křupavé konzistenci se hodí do různých asijských receptů.

Klasickým využitím jsou čínské závitky, kde se houba nakrájená na tenké proužky mísí s nudlemi, zeleninou a masem nebo tofu.

jidášovo ucho recepty
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Jidášovo ucho v salátu s mrkví – nakrájené na tenké plátky se smíchá s nastrouhanou mrkví, cibulkou a sezamovým olejem, což vytvoří chutný a lehký pokrm.

Za vyzkoušení stojí jidášovo ucho v čínské směsi, kde se kombinuje s masem, zeleninou a omáčkami.

Také si z ní můžete připravit zdravý čaj z jidášovo ucha, který je oblíbený pro své detoxikační a posilující účinky. Stačí jidášovo ucho povařit 15 minut, čaj scedit a popíjet – skvěle zahřeje a dodá tělu prospěšné látky.

Kuřecí polévka s jidášovo uchem a zeleninou

Jidášovo ucho nemá nijak výraznou chuť, proto je s ním vaření velmi snadné – hodí se ke všemu!
Porce 2
Celkový čas 45 minut

Ingredience

  • 80 gramů čerstvého jidášovo ucha
  • 1 ks Pak choi salát
  • 1 ks šalotka
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 1 ks 1 kuřecí prso očištěné, nakrájené na 1 cm silné plátky
  • 2 svazky udon nudlí
  • 2 hrsti sójových výhonků
  • 2 ks jarní cibulky
  • dle chuti limeta, chilli vločky, koriandr nebo hladkolistá petržel

Instrukce

  • Připravte si všechny ingredience.
    jidášovo ucho recept
  • Jidášovo ucho umyjte a 15 minut povařte.
  • Vývar z jidášovo ucha můžete osladit medem a vypít jako houbový čaj z jidášovo ucha, který je znám pro své léčivé účinky.
    čaj boltcovitka bezová
  • Uvařené jidášovo ucho nakrájejte na menší kousky a dáte stranou.
  • V hrnci necháte na sucho osmahnout Pak choi salát a na půlky rozkrojenou šalotku.
  • Přilijete kuřecí vývar.
  • Přidáte nakrájené kuřecí prso. Osolíte a opepříte. Polévku vaříte 15 minut.
  • Mezitím si uvaříte v osolené vodě udon nudle.
  • Do polévky přidáte část uvařeného jidášova ucha, druhou polovinu si necháte na servírování. Necháte ještě cca 5 minut vařit.
  • Do misky si připravíte uvařené nudle, jidášovo ucho, klíčky, uvařené maso a zeleninu. Poté zalijete vývarem.
  • Dochutíte chilli, limetkou, nakrájenou jarní cibulkou a koriandrem.

Video

Poznámka:

Jak vařit z hub jednoduše a rychle? Jak se zorientovat v celoročním houbaření? Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí vařit 107 skvělých receptů z 36 druhů celoročně rostoucích hub. Díky knize se naučíte sbírat houby od jara až do zimy. 
Houbová kuchařka k zakoupení na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní jídlo, oběd, polévka, večeře
Kuchyně: čínská
Klíčová slova: jidášovo ucho, jidášovo ucho recept, polévka z jidášovo ucha
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close