Nejlepší je polévka s jidášovo uchem, která zahřeje, zasytí a předá pozitivní účinky této netradiční houby. Bolcovitka bezová, houbička, která vypadá jako ucho, je hojně k nalezení nejen v divoké přírodě na bezu, ale i na pultech nejednoho supermarketu.
Jidášovo ucho nemá samo o sobě příliš výraznou chuť, o to více se dá kombinovat s dalšími potravinami. Co mu ovšem chybí na chuťové výraznosti, vyvažuje jeho prospěšnost. Pozitivní účinky můžete okusit v čaji z jidášovo ucha.
Jak zpracovat jidášovo ucho? Polévka s jidášovo uchem a další nejlepší recepty
Jidášovo ucho je velmi všestranná houba, kterou lze použít v mnoha pokrmech. Díky své jemné chuti a lehce křupavé konzistenci se hodí do různých asijských receptů.
Klasickým využitím jsou čínské závitky, kde se houba nakrájená na tenké proužky mísí s nudlemi, zeleninou a masem nebo tofu.
Jidášovo ucho v salátu s mrkví – nakrájené na tenké plátky se smíchá s nastrouhanou mrkví, cibulkou a sezamovým olejem, což vytvoří chutný a lehký pokrm.
Za vyzkoušení stojí jidášovo ucho v čínské směsi, kde se kombinuje s masem, zeleninou a omáčkami.
Také si z ní můžete připravit zdravý čaj z jidášovo ucha, který je oblíbený pro své detoxikační a posilující účinky. Stačí jidášovo ucho povařit 15 minut, čaj scedit a popíjet – skvěle zahřeje a dodá tělu prospěšné látky.
Kuřecí polévka s jidášovo uchem a zeleninou
Ingredience
- 80 gramů čerstvého jidášovo ucha
- 1 ks Pak choi salát
- 1 ks šalotka
- 1 litr kuřecího vývaru
- 1 ks 1 kuřecí prso očištěné, nakrájené na 1 cm silné plátky
- 2 svazky udon nudlí
- 2 hrsti sójových výhonků
- 2 ks jarní cibulky
- dle chuti limeta, chilli vločky, koriandr nebo hladkolistá petržel
Instrukce
- Připravte si všechny ingredience.
- Jidášovo ucho umyjte a 15 minut povařte.
- Vývar z jidášovo ucha můžete osladit medem a vypít jako houbový čaj z jidášovo ucha, který je znám pro své léčivé účinky.
- Uvařené jidášovo ucho nakrájejte na menší kousky a dáte stranou.
- V hrnci necháte na sucho osmahnout Pak choi salát a na půlky rozkrojenou šalotku.
- Přilijete kuřecí vývar.
- Přidáte nakrájené kuřecí prso. Osolíte a opepříte. Polévku vaříte 15 minut.
- Mezitím si uvaříte v osolené vodě udon nudle.
- Do polévky přidáte část uvařeného jidášova ucha, druhou polovinu si necháte na servírování. Necháte ještě cca 5 minut vařit.
- Do misky si připravíte uvařené nudle, jidášovo ucho, klíčky, uvařené maso a zeleninu. Poté zalijete vývarem.
- Dochutíte chilli, limetkou, nakrájenou jarní cibulkou a koriandrem.